Woestijnbuizerd die kinderen intimideert op speelplaats in Neeroeteren gevangen

Woestijnbuizerd die kinderen intimideert op speelplaats in Neeroeteren gevangen

De woestijnbuizerd die voor de nodige paniek zorgde op de speelplaats van de basisschool in Voorshoven is gevangen. De roofvogel leek de kinderen te willen aanvallen. De eigenaar van de ontsnapte vogel is nog niet gekend.

Maandagnamiddag kwam in het Natuurhulpcentrum een oproep binnen van de school in Neeroeteren. “Een roofvogel moest daar dringend worden gevangen omdat hij al enkele dagen op de speelplaats voor een onveilige situatie zorgde. De vogel leek kinderen aan te willen vallen. Resultaat: verschillende kinderen durfden niet meer buiten te komen”, zegt Sil Janssen. Toen de mensen van het Natuurhulpcentrum ter plaatse gingen kijken, was er van de vogel geen spoor te bekennen.

Kuikens

“Op een plat dak plaatsten we daarom een speciale vangkooi met daarin enkele kuikens als lokaas. En dinsdagochtend was het al prijs. De vogel – het bleek een woestijnbuizerd te zijn – had zich laten kooien.” Het dier werd meegenomen naar het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen.

Waarom de vogel de kinderen leek aan te vallen, is moeilijk te zeggen. “Het is een tamme vogel die mensen als soortgenoten ziet. Hoe we dat weten: het dier heeft een ring en er zitten riempjes rond zijn poten”, zegt Janssen. “Het gaat dus om een ontsnapt exemplaar. Sowieso. Woestijnbuizerds komen oorspronkelijk uit Amerika en leven hier niet in het wild. Ze dragen de stempel ‘roofvogel voor beginners’. Mensen met weinig ervaring kopen deze soort. En dan kan zo’n vogel wel eens ontsnappen en anders reageren dan een wilde roofvogel.”

Onvoorspelbaar gedrag

Het gedrag van een vogel die gevoederd wordt door mensen, is onvoorspelbaar. “Misschien zag hij de kinderen als mensen die hem eten konden geven. En kwam hij zo dichtbij. Maar ik sluit ook niet uit dat een hongerige woestijnbuizerd ook eens zijn klauwen op iemand hoofd zet. Kortom, die vogel moest daar weg. En het goed dat we hem zo snel konden vangen.”

Het houden van een woestijnbuizerd is niet verboden. “De eigenaar kan dus zijn ontsnapte vogel altijd komen halen”, besluit Sil Janssen.

BRON: HET BELANG VAN LIMBURG 09/09/2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *