Ara uit Rio keert terug in het wild dankzij Bocholtenaar

Ara uit Rio keert terug in het wild dankzij Bocholtenaar

De blauwe ara uit animatiefilm ‘Rio’, de zeldzaamste papegaai ter wereld, fladdert weldra weer in het wild rond. Een kweekproject rond onder meer Pairi Daiza verhuist begin maart een vijftigtal Spix’ ara’s naar Brazilië.

Wie ooit de animatiefilm Rio zag, kent de penibele situatie van de Spix’ ara. In de film moet papegaai Blu naar de jungle van Brazilië om een vrouwtje te vinden. Omdat alle mannetjes in het wild al zijn uitgestorven, is Blu de enige die ervoor kan zorgen dat de soort in het wild blijft bestaan.

In werkelijkheid is het nog erger gesteld met de Spix’ ara, zo genoemd naar zijn Duitse ontdekker. “Het laatste exemplaar is in 2000 in het wild gezien”, zegt Tim Bouts. De Bocholtse zoölogisch directeur van dierentuin Pairi Daiza is een van de bezielers van het project dat de Spix’ ara wil herintroduceren in het wild. “Toen de soort in de negentiende eeuw ontdekt werd, was ze al zeldzaam. Door toedoen van stropers, die het eerst op de eieren en later op de dieren zelf gemunt hadden, is de Spix’ ara in het wild helemaal verdwenen.”

Vandaag leeft de papegaaiensoort enkel nog in gevangenschap. “De meeste dieren, zo’n 120, zitten in een kweekcentrum van de vereniging ACTP (Association for the Conservation of Threatened Parrots) in Duitsland. Daarnaast heb je enkel nog twee ara’s in Singapore en vier bij ons in Pairi Daiza. Binnenkort komen er tien kweekkoppels uit Duitsland naar ons, zodat wij ook kunnen beginnen te kweken in ons nieuw gebouwde kweekcentrum.”

Begin maart verhuizen zo’n vijftig Spix’ ara’s – drie van Pairi Daiza en de rest van het ACTP – naar Brazilië. Het moet de eerste stap zijn van een baanbrekend project: de herintroductie van een soort die uitgestorven is in het wild. “In eerste instantie zullen ze worden ondergebracht in een speciaal gebouwd centrum in de caatinga, een soort van semi-woestijngebied in het noordoosten van Brazilië en de enige plek waar Spix’ ara’s leefden. Daar moeten ze leren om wilde papegaaien te worden. Ze moeten hun eigen eten kunnen vinden en het gevaar van roofvogels herkennen. Daarom worden ze samen gehouden met wilde Illigers ara’s van wie ze die dingen kunnen opsteken.”

Na ongeveer een jaar moeten de papegaaien klaar zijn voor een leven in vrijheid. “Het project wordt ondersteund door de Braziliaanse overheid”, zegt Bouts. “Zo wordt het leger ingezet om te controleren dat er niet gestroopt wordt. En er zullen elke dag drones in de lucht hangen om de streek te controleren.”

Slaagkans

Hoewel het de eerste poging is om een verdwenen diersoort de vrijheid te schenken, heeft Tim Bouts vertrouwen in de goede afloop. “We gaan zeker vogels verliezen, maar dit project is zodanig wetenschappelijk onderbouwd dat ik uitga van een slaagkans van 100 procent. Na de eerste vijftig ara’s gaan we elk jaar twintig à dertig nieuwe dieren vrijlaten, tot het moment waarop ze zich in het wild beginnen voort te planten.”

Uit het pionierswerk kunnen belangrijke lessen getrokken worden. “Steeds meer diersoorten belanden in de gevarenzone”, zegt Bouts. “Kijk maar naar Australië. Als we daar de definitieve schade van de bosbranden kunnen opmeten, is het niet ondenkbaar dat bepaalde soorten praktisch uitgestorven zullen zijn. Als dit project lukt, is er nog hoop voor andere soorten die uitgestorven zijn in het wild.”

BRON: Het Nieuwsblad 05 februari 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *