“Beter één vogel in de hand….

“Beter één vogel in de hand….

Een rijk geïllustreerd en uniek overzicht van traditionele vogelvangst door de eeuwen heen. Het vertelt over de bijzondere relatie tussen ambachtelijke vogelvangst, cultuurhistorie, natuurbescherming en wetenschappelijk onderzoek. Voor het eerst zijn alle ambachtelijke Nederlandse vogelvangstmethoden – van valkerij tot eendenkooien en van ganzenflappen tot kievietseieren zoeken – in één boek beschreven.

De vogelvangers vertellen zelf hun verhaal: het cultuurhistorisch perspectief, traditionele vangsttechnieken (o.a. ganzen- en wilsterflappen, vinkenbanen, eendenkooien), het werken in de natuur, de opwinding van een goede vangst en het belang van de onderzoeksgegevens. Maar wat vooral opvalt, is hun liefde voor het oude ambacht.

Inhoudsopgave: ambachtelijke vogelvangst, valkerij, wilsterflappen, ganzenflappen, ganzenvangst, hollandse vinkenbanen, vogeleieren zoeken, kievietseieren, leeuwerikenvangst, kwartelvangst, houtsnippenvangst, eendenkooi, kooibedrijf, cultuurhistorisch erfgoed, vogelarij en taal, mens-vogelrelatie sinds de middeleeuwen, ringonderzoek, vogels ringen, wilsterflappen en biologisch onderzoek, vogelgriep, weidevogels, agrarisch natuurbeheer, natuurbescherming, natuurwetgeving en natuurbeleid in Nederland

Een rijk geïllustreerd boek, boordevol inzichten, wetenswaardigheden en anekdotes. Natuurliefhebbers, beschermers en vogelaars kunnen er hun hart aan ophalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *