Bijengif ook dodelijk voor vissen en vogels

Bijengif ook dodelijk voor vissen en vogels

De bijensterfte is mogelijk nog erger dan tot nog toe gevreesd. Dat blijkt uit een rapport van EASAC, een verzameling van de Europese Academies voor Wetenschappen. De grote boosdoener zijn ‘neonicotinoïden’. Deze pesticides bedreigen niet alleen bijen, maar ook andere insecten als hommels en vlinders, en wellicht op langere termijn ook vogels en vissen. Milieuorganisaties eisen een onmiddellijk en totaal verbod van het gebruik van de stof in de landbouw.

Neonicotinoïden werden enkele jaren geleden door de landbouw ingehaald als het ei van Columbus. De pesticide bevat een soort nicotine, die voor insecten veel schadelijker is dan voor zoogdieren. Bovendien werd een techniek ontwikkeld waarbij de zaadjes van gewassen ingekapseld worden in een coating van neonicotinoïden. Tijdens het groeiproces wordt de stof dan opgenomen in de gehele plant. Het biedt de gewassen een levenslange bescherming tegen schadelijke insecten, terwijl ze perfect consumeerbaar blijven voor de mens.

Het nadeel is evenwel dat alle planten met de insecticiden worden behandeld, niet alleen die die aangetast zijn door bladluizen. Bovendien blijven de neonicotinoïden veel langer in het milieu dan gedacht. “Dat gebeurt door insecten, die het gif van de planten verspreiden”, zegt Michel Asperges, bioloog en bijenkenner. “De stof wordt al langer in verband gebracht met de grote bijensterfte. De bijen raken er hun oriëntatievermogen door kwijt. Ze raken met andere woorden niet meer tot in hun nest.”

“De gevolgen voor het onderwaterleven zijn mogelijk zeer groot”, weet Joris Gansemans van Natuurpunt. “Maar alleen onderzoek op lange termijn kan aantonen hoe groot het effect is. Het is wel zeker dat de impact altijd is onderschat. Uit studies blijkt dat een dosis van amper twee met neonicotinoïden bewerkte zaadjes, al dodelijk is voor een huismus.”

 Bron: Het Belang van Limburg

 

 

Older Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *