Boerenwormkruid(Tanacetum vulgare)

Boerenwormkruid(Tanacetum vulgare)

Boerenwormkruid is een overblijvende, dus doorlevende plant. De donkerbruine wortelstok vertakt sterk. De rechtopstaande stengels, die talrijk in pollen bijeen staan worden van 60 centimeter tot 120 centimeter hoog, en vertakken maar juist voor de bloemhoofdjes. Zij zijn hol, hoekig en gegroefd. De langwerpige, helder groene bladeren zijn onbehaard en geveerd tot veerspletig met gezaagcle lippen en staan verspreid op de stengels, ietsje stengelomvattend met kleine oortjes. De onderste bladeren zijn meestal gesteeld, de andere zittend op de stengels. Elk blad is geveerd in ca. 12 paar scherp getande blaadjes. De bloemhoofdjes zijn gesteeld en hebben leerachtige, ei tot lancetvormige omwindselblaadjes. Ze staan met vele dicht bijeen in een platte, schermvormige tros.
Alle bloempjes zijn buisvormig en de buitenste, in de knoopvormige hoofdjes, hebben geen meeldraden en zijn dus eenslachtig vrouwelijk, terwijl de middelste in de bloemhoofdjes tweeslachtig zijn. De bloeitijd van boerenwormkruid loopt van juli tot eind september. De bloempjes zijn goudgeel gekleurd en geuren sterk. Een goed en opvallend kenmerk van boerenwormkruid is het duidelijk ontbreken van straalbloemen. Straal of ook lintbloemen genoemd zijn enkel aan de voet buisvormig, terwijl deze van boerenwormkruid geheel buisvormig zijn. De wetenschappelijke naam Tanaceturn is vermoedelijk afgeleid van het Griekse woord athanasia, hetwelk onsterflijk betekent. Dit zou kunnen wijzen op het feit dat de bloemen van boerenwormkruid niet snel verwelken.
Het dopvruchtje, zaadje van boerenwormkruid is kantig, langwerpig omgekeerd eivormig en 5 ribbig. Ook het zaad is zeer geurig. De zaden van boerenwormkruid worden door een grote verscheidenheid van vogels gretig gelust. Ik vernoem hier graag de kneu,
frater, rietgors, geelgors, sijs, barmsijs, vink, putter, appelvink, goudvink en ook de heggemus, kortom vrijwel alle Europese zaadeters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *