Boomklever- Boomkruiper

Boomklever- Boomkruiper

Nooit meer verwarring: de boomklever lóópt,de boomkruiper kruipt.

 

De boomklever en de boomkruiper: een oude boom in de tuin of de buurt is vaak al genoeg om zeker één, misschien wel beide soorten te kunnen verwelkomen. Alleen: wie is wie? Hoe houd je ze uit elkaar?

Er is een ezelsbruggetje om de boomklever en de boomkruiper uit elkaar te houden. De boomklever (blauwgrijs-beige) kan makkelijk de stam omhoog én omlaag lopen; hij schuifelt alle kanten op en lijkt aan de stam te kleven. De bruin-witte boomkruiper, hipt alleen –spiraalsgewijs – omhóóg tegen de stam, op zoek naar insecten. Als hij boven is, vliegt hij naar de voet van de volgende boom en vervolgt daar zijn speurtocht. Maar er zijn nog wel meer verschillen.

boomklever / Ab H Baas (Saxifraga)

Klevers metselen

Boomklevers zijn holenbroeders; ze staan erom bekend de opening van hun broedholte te verkleinen door te ‘metselen’ met modder. Deze metseldrang is vaak zó sterk dat ze, ook als het gat al de juiste grootte heeft, ergens in de omgeving tóch nog een metselwerk maken.

En klevers hamsteren

Eind april beginnen boomklevers te broeden, maar ook buiten de broedtijd blijven ze in hun territorium. Ze zijn dan vaak duidelijk hoorbaar.Je kunt ze in de winter dan ook op je voertafel verwachten; omdat er dan minder insecten zijn stappen ze deels over op zaden en noten. Die eten ze niet alleen, maar verstoppen ze ook in kieren en spleten binnen hun territorium.

boomkruiper / Piet Munsterman (Saxifraga)

In-de-tuin-kruipers

De bescheiden boomkruiper stelt geen hoge eisen aan een broedplaats. Hij maakt een nestje achter loszittende boombast, in vervallen nestkastjes, in de klimopbegroeiing van bomen, muren of schuttingen en op tal van andere plekken. De kans op een boomkruipernestje in de tuin is dan ook heel reëel! Als je weet hoe de boomkruipers klinken, is hun minimalistische zang gemakkelijk te herkennen. Zelfs aan Amsterdamse grachten hoor je ze tussen het stadsgewoel.

En lekker-bij-elkaar-kruipers

Anders dan boomklevers eten boomkruipers ook in de winter alleen maar insecten; ze moeten daarom non-stop zoeken om de lange winternachten te kunnen overleven. Vaak kruipen ze dan met tien of meer soortgenoten op een kluit bij elkaar in een boomholte om te slapen. Zo besparen ze energie.

Bron: Nieuwsbrief mei 2016 Vogelbescheming Nederland.

Newer Post
Older Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *