Broccoli: Brassica oleracea var italica

Broccoli: Brassica oleracea var italica

Een groente die zeer heilzaam is voor het lichaam van mens en dier en dus ook voor onze vogels. Iedereen kent broccoli, de groene kool verwant aan onze bloemkool. Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten en op sommige plaatsen in Italie ook de bladeren. Het woord broccoli is het Italiaanse meervoud van broccolo,wat bloeiende top van een kool betekend. Van alle groenten bevat deze broccoli de meeste ” glucosinolaten” deze stoffen zouden preventief werken tegen kanker.Wat ons het meest interesseert zijn de aanwezige voedingsstoffen voor onze vogels: Bèta-caroteen, calcium en vitamine C. Slecht voederde poppen zouden gestimuleerd worden door de broccoli om hun jongen beter te voederen. Welke stof uit deze groene kool de vogel prikkelt is nog niet geweten,maar de praktijk heeft het meermaals bewezen. Vooral in de kweektijd is het geven van broccoli een aanrader. De hoger opgenoemde voedingsstoffen zijn een voedingsbron voor alle vogels. Vitamine C of ascorbinezuur is de bekendste vitamine, zij heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Calcium geeft een stevig skelet, hetgeen nodig is voor het goed functioneren van de spieren en is ook betrokken bij de celgroei,de hormonenwisseling en de bloedstolling, calcium doet ook dienst als geleider van de prikkels naar de zenuwen.

Hoe gaan we nu te werk?

Het beste mengen we de fijngemalen broccoli onder het ei- of opfokvoer. Liefhebbers die zelf opfok maken en werken met een blender of mixer kunnen de broccoli mee fijn mixen. Om de vogels tijdig aan het voer te laten wennen beginnen we al in het vroege voorjaar met gewenning. Een stuk broccoli in de kweekkooi of volière kan ook, de vogels pikken het volledig op. Bij de bereiding van eivoer kunnen er tussen drie à vier soeplepels eivoer een viertal kleine bloemknopjes versnipperen of mixen. We moeten ook niet overdrijven, het mag ook geen groenteschotel worden. Succes ermee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *