Buizerd valt joggers aan

Buizerd valt joggers aan

Een buizerd maakt momenteel een looproute in het Pijnven onveilig. De roofvogel wil zijn nest beschermen en heeft het vooral voorzien op joggers. Intussen heeft het Agentschap Natuur en Bos (ANB) waarschuwingsborden geplaatst. “En als er nog meer klachten komen, komt er een omleiding op het parcours”, zegt boswachter Eddy Ulenaers. Het is niet de eerste keer dat een buizerd joggers de stuipen op het lijf jaagt. Eerder waren er ook al incidenten in Heusden-Zolder en Meeuwen-Gruitrode.

In het Pijnven, dat bij Bosland hoort, huist al enkele jaren een buizerd. Elk jaar bouwt die een nest naast een route voor joggers. En voor het zoveelste jaar op rij jaagt de roofvogel de lopers de stuipen op het lijf. “Want de vogel heeft het vooral voorzien op mensen in fluokledij”, weet Ulenaers. Volgens de boswachter ervaart de vogel de lopende bruuske bewegingen als een bedreiging voor zijn territorium. Wandelaars hebben minder te vrezen.

“Die buizerd is een beetje geconditioneerd. Hij ziet meermaals per dag een jogger aan komen lopen en ook weer weglopen. De vogel – die simpelweg zijn nest met jongen wil beschermen – wordt steeds moediger en gaat op een bepaald ogenblik die weglopende ‘wezens’ aanvallen. Het hoofd, het hoogste punt, is het mikpunt. Bij de eerste aanvallen gaan ze er rakelings overvliegen, maar ik sluit niet uit dat ze op een bepaald ogenblik wel eens hun klauwen op de schedel durven zetten. Door een pet op te doen, kan je al veel ellende voorkomen. Maar eigenlijk is het beter om eventjes een omweg te kiezen”, zegt Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum.

Bij ANB beseffen ze heel goed dat zo’n aanval op je hoofd een angstaanjagende ervaring is. “De spanwijdte van een buizerd is al vlug meer dan één meter. Het kan gebeuren dat klauwen licht het hoofd raken. Maar echt met de snavel beginnen pikken, is uitgesloten”, zegt Ulenaers. Hij adviseert om bij zo’n luchtaanval vooral niet te panikeren. “Het is ook maar een tijdelijk fenomeen, tot de jongen groot genoeg zijn om uit te vliegen. Dat duurt tot eind juni.”

Kalend

Preventief kan je als jogger wel iets ondernemen. “Je zou een stok bij je hoofd kunnen houden, dat schrikt af. Net zoals een goede haarbos. We merken dat vooral kalende mannen een geliefd slachtoffer zijn”, lacht Ulenaers.

De 55-jarige jogger André Decolfmaeker uit Lommel kan er over meespreken. “Woensdag ben ik hier nog aangevallen. Toen ik het waarschuwingsbord zag, hield ik uit voorzorg een stok bij mijn hoofd. Het was niet de eerste keer dat dit me hier overkwam. En ja hoor, meteen was die vogel daar. Het bloed dreef van mijn hoofd in mijn nek. Thuis bleek gelukkig dat het niet zo erg was. Het was vooral schrikken.”

Geweld tegen het dier gebruiken is sowieso uit den boze. “De buizerd is een beschermde en ook zeer nuttige vogel”, besluit Ulenaers

BRON: HET BELANG VAN LIMBURG

BRON: Avis Cultura Werkgroepen Europese Vogels augustus 2020
BRON: Avis Cultura Werkgroepen Europese Vogels augustus 2020
BRON: Avis Cultura Werkgroepen Europese Vogels augustus 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *