Coccidiose

Coccidiose

Coccidiose wordt veroorzaakt door een protozo, een klein ééncellig wezentje, zó klein dat het alleen onder de microscoop te zien is. Protozoon vermeerderen zich in de darmwandcellen in grote getale en vernielen daarbij de darmcellen. Een deel hiervan komt met de ontlasting mee en wordt oócyste genoemd. Deze oócyste kunnen aangetoond worden in de ontlasting van de vogels. Bij vogelliefhebbers is coccidiose een van de bekendste ziekten die ondanks alle moderne geneesmiddelen nog altijd tot grote problemen kan leiden.

De ernst van de ziekteverschijnselen hangt af van de graad van besmetting. Bij een geringe besmetting zal de vogel weinig of geen last hebben. Bij een iets ernstiger infectie zal de ontlasting minder vast zijn. Bij een ernstige infectie zullen de vogels gaan vermageren en de ontlasting zal water dun zijn, waarbij de vogels veel gaan drinken. De oócyste die zich in de ontlasting bevinden moeten zich eerst ontwikkelen voordat ze voor andere vogels besmettelijk zijn, dit wil zeggen ,dat ´gerijpte oócysten´door vogels opgenomen, de ziekte veroorzaken. Dit ´rijpen´ gaat het snelst in een warme vochtige omgeving.

Om coccidiose te voorkomen dient men te zorgen dat de vogels geen oócysten kunnen opnemen. Er moet dus gezorgd worden dat het voer niet besmeurd is met ontlasting en dat het hok schoon en droog is. Er bestaat geen enting tegen deze ziekte.

Door een drinkwaterkuur met bepaalde geneesmiddelen kunnen de vogels weer vrij van coccidiose worden. Een enkele keer echter blijkt het noodzakelijk de kuur te herhalen wanneer er in de ontlasting nog oócysten gevonden worden. Een onderzoek van de ontlasting(een week na de laatste toediening van de medicijnen) is zeer raadzaam.

Medicijn:

 Curatief (= bij ziekte):
1 zakje (maatje) COXI PLUS per 2 liter water gedurende 5 dagen 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *