De genialiteit van vogels

De genialiteit van vogels

De genialiteit van vogels door Jennifer Ackerman(1959) Boek: 383 blz

Jennifer schrijft al bijna dertig jaar over wetenschap,natuur en biologie. Ze publiceert regelmatig in Scientific American,National Geograpfic en The New York Times

Vogels zijn verbluffend intelligente wezens.Dezelfde papegaaien die ons napraten blijken te kunnen antwoorden,tekenen en spellen. Sommige kraaiachtigen lossen puzzels op en maken ingenieuze werktuigen. Vogels vertonen indrukwekkende vaardigheden. ze spelen, ze plagen.Ze bedriegen en manipuleren. Ze spelen luistervink.Ze hebben een groot gevoel voor rechtvaardigheid.Ze onderhouden sociale netwerken. Ze rivaliseren om status. Ze troosten elkaar. Ze onderrichten hun jongen. ze chanteren hun ouders.Ze waarschuwen elkaar voor gevaar. Ze verzamelen bij een dodo soortgenoot en misschien rouwen ze zelfs.Baanbrekend nieuw onderzoek heeft niet alleen aangetoond dat sommige vogels zich kunnen meten met hogere primaten en zelfs met de mens.Maar ook dat ze daarnaast over geheel eigen vormen van genialiteit beschikken:wie van ons heeft het imitatietalent van de spotlijster of het navigatievermogen van de roodborst?Het vogelbrein mag dan klein lijken,het is tot grote dingen in staat.

InĀ De genialiteit van vogels doorkruist Jennifer Ackerman de wereld naar de plekken waar het allemaal gebeurt en duikt ze de laatste ontdekkingen rond het vogelbrein, die een nieuw licht werpen op de essentie en intelligentie.Haar verhaal,wetenschappelijke verkenning en reisverhaal ineen, verschaft ons een nieuwe blik op de uitzonderlijke talenten van vogels en op wat ze ons kunnen vertellen over onze veranderende wereld.

Zeker de moeite om te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *