De grote brandnetel (Urtica dioica)

De grote brandnetel (Urtica dioica)

Brandnetel is een heerlijke wilde groente. Daarnaast is deze prikkelbare plant een sterk geneeskrachtig kruid met een ruime verscheidenheid aan medicinale werkingen. Brandnetel is reeds duizenden jaren een geneeskruid. Hij komt oorspronkelijk uit Afrika en Azië en is tegenwoordig in heel de wereld te vinden. In het Latijn heet de plant urtica dioca. Urtica betekent branden en dioca tweehuizig, wat slaat op het feit dat een plant zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen bezit. Branden slaat uiteraard op het prikkende gevoel als je het blad vast pakt.

De grote brandnetel is een overblijvende plant die bijna overal voorkomt op stortplaatsen,braakliggende terreinen langs en op akkers en weilanden, hij heeft een voorkeur voor stikstofrijke grond. Hij heeft taaie gele kruipende wortels en harige stengels van 30 tot 150 cm. De getande, ovale bladeren zijn lichtgroen en hebben net als de stengels brandharen die bij aanraking op de huid vervelende brand en jeuk veroorzaken.Het Nederlandse woord “netel” zou afgeleid zijn van het Angelsaksische “noedl”wat naald betekent en verwijst naar zijn scherpe prik. Brandnetelvezels lijken fel op deze van hennep of vlas. Zij worden ook gebruikt zowel voor fijn textiel (neteldoek) en zeildoek. Wij willen het hebben over de heilzame kenmerken van deze plant voor de gezondheid van onze vogels.De brandnetel bevat veel vitamines en mineralen zoals looistoffen,histamine,organische zuren,vitamine C, provitamine A en minerale zouten. Pluimvee dat verwelkte brandnetel in het voer krijgt (verwelkt omdat de netels dan niet meer prikken) leggen meer eieren dan deze die geen netels krijgen. Brandnetels kennen ook een culinaire geschiedenis als groente. De brandnetel was vroeger een geliefde drank op het platte land. Deze plant verteert gemakkelijk en kan dienst doen in het voorjaar als zuiverend en versterkend middel. Hij is tevens anti-asmatisch. De plant kent diverse toepassingen in de natuurgeneeskunde. Hij wordt onder meer gebruikt bij aandoeningen van de urine- en luchtwegen, bij maag – en darmklachten. Een aftreksel is goed voor lever, blaas en darm. Om een aftreksel te maken dat wordt 45 gram blad overgoten met 1 liter water, 10 minuten laten trekken. Na afkoelen wordt het gezeefd en kan in het drinkwater aangeboden worden aan de vogels.Om gewenning beginnen met 1/2 aftreksel op 1 liter water. Eens aan de smaak gewend de hoeveelheid water verminderen en de hoeveelheid aftreksel verhogen.Hetzelfde kan men doen met brandnetel wortels. Breng 45 gram gedroogde brandnetels in 1 liter water aan de kook en laat 2 minuten doorkoken en nog tien minuten trekken, het vocht zeven , laten afkoelen en op dezelfde wijze als hoger leren drinken.Verzamel de bladeren in het voorjaar en gebruik ze vers of droog deze voor later. Oogst de wortels in de herfst.

BRANDNETEL.
Misschien is de brandnetel wel het beste kruid dat u aan uw vogels kunt geven. Een tot tweemaal per week vers sap of thee van brandnetels geven doet wonderen.

Het beste is om verse brandnetels te plukken. In het vroege voorjaar, wanneer de brandnetels opkomen, branden ze (nog) niet als je ze plukt. Dan kan je ze dus met blote handen plukken. Brandnetels bevatten kali, kalk, natrium, ijzer, mangaan, zwavel, chloor, en magnesium. Ze bevatten veel vitamines, vooral vitamine A. Brandnetels zijn dus allereerst een goed middel om kwalen, ontstaan door een tekort aan vitaminen te voorkomen en te genezen. Ze voeren water af, laxeren en voeren achtergebleven stofwisselingsslakken af en reinigen het bloed. Bovendien bevatten brandnetels het enzym secretine. Dit enzym werkt bevorderend op de maag en ingewandsklieren, waardoor het voedsel beter verteerd wordt.

In het algemeen wordt er thee gezet van brandnetel bladeren. Een goede handvol op een liter water is de gebruikelijke dosering. Thee gezet van de wortels werkt sterker en wordt aangeraden, wanneer er sprake is van slijm in de luchtwegen. Het sap van de wortels kan worden uitgeperst en aan de vogels worden verstrekt.

Op deze bovenstaande toepassingen van brandnetels zullen uw vogels positief reageren.

Kruiden die helpen wanneer je je aan brandnetels hebt gebrand;
In de directe omgeving van brandnetels staat het kruid wat dit kan verhelpen meestal dicht bij. Dat is Weegbree of Veldzuring. De blaadjes hiervan even kneuzen en op de plek van brandnetel brand wrijven. Ook het sap uit de steel van de brandnetel zelf kan dit verhelpen.

Naast een belangrijke plant voor insecten zijn er tenminste drie soorten vogels die veel plezier beleven aan de brandnetel.
Nachtegaal: Soms gebruikt de nachtegaal de brandnetels om er zijn nest in te bouwen.
Bosrietzanger: Ook deze vogel maakt vaak tussen de brandnetel zijn nest.
Kippen: Kippen schijnen brandnetels lekker te vinden.

Bron: De Witte Spreeuwen april 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *