De tjiftjafs maken de lente wel

De tjiftjafs maken de lente wel

Vogeltrek en lentezonnetje luiden het voorjaar in

HASSELT Deze week lijkt de lente helemaal uit de startblokken te schieten, met komend weekend temperaturen boven de 15 graden. En dat het beter weer wordt, zullen ook de vogels hebben geweten. De tjiftjaf en de boerenzwaluw zijn aan hun tocht richting Vlaanderen begonnen.

Mireille MAES

Eén zwaluw maakt de lente niet, zo luidt het spreekwoord. Maar een heleboel boerenzwaluwen en dan nog een resem tjiftjafs, dat is wat anders. Op waarnemingen.be stromen de meldingen van de twee vogelsoorten dezer dagen massaal binnen, waardoor we nu wel kunnen stellen dat de lente – na een valse start in februari – definitief in het land is. Want de boerenzwaluw en de tjiftjaf, die zijn de voorbode van nog veel meer. “De weervoorspellingen zijn goed en de snelweg vanuit het zuiden ligt dus open. Er gaan dus veel vogels terugkomen”, zegt Wim Veraghtert van Natuurpunt.

Te vroeg wakker

“Het ziet er naar uit dat de opvolging van maartse buien na de vroege lenteprik in februari geen grote ongelukken in de natuur hebben veroorzaakt”, zegt hij nog. “Maar uiteraard kan het een impact hebben. In februari citroenvlinders zien fladderen is uniek. Die overwinteraar is wakker geschoten door de milde temperaturen maar toen hij zijn vleugels strekte, bleef er van die feestvreugde weinig over want er was nergens eten te vinden. En dan volgden meteen die maartse buien. Hopelijk hebben de vlinders allemaal nog een tijdelijke rustplek gevonden in een of andere holle boom. Over een paar weken hebben we daar een antwoord op.”

Hetzelfde verhaal voor de dagpauwoog. “Die was half februari een opvallende afwezige. De droogte van de zomer lijkt deze soort geen goed te hebben gedaan. Het kan wel eens zijn dat de dagpauwoog dit jaar door een dalletje gaat.”

Vroege vogels die zeker nadelige gevolgen van het slechte weer begin maart hebben ondervonden, zijn de bosuil en de eekhoorn. In de opvangcentra worden hele nesten opgevangen, stuk voor stuk door de rukwinden uit bomen gekieperd. “Eigenlijk is de regen van de afgelopen weken een zegen geweest. Het winterwaterpeil was nog erg laag. Door het water dat er de laatste weken is gevallen, gaan de poelen niet te snel droog vallen en dat is goed voor heel wat amfibieën en hun eitjes.”

Sneeuw uitgesloten

Want dat de winter nu definitief achter ons ligt, wordt door weerman Ruben Weytjens bevestigd. “Eind deze week zitten we boven de 15 graden, misschien met een uitschieter op zaterdag. Dat is warm voor de tijd van het jaar, maar zeker niet uitzonderlijk. Dat de temperatuur nog tot 5 graden zakt is al even normaal. Het valt allemaal binnen de spreiding. Sneeuw is vanaf nu uitgesloten, nachtvorst nog niet. Dat kan bij helder weer tot half mei, tot de ijsheiligen zijn gepasseerd.”

BRON: HET BELANG VAN LIMBURG VAN 19 maart 2019

BRON: De Witte Spreeuwen februari 2019.

De Tjiftjaf : Uit de ” Oude doos” . Artikel uit : De natuurgids voor de vogels van Europa” uit 1963 uitgegeven door Zuid-Nederlandse Uitgeverij N.V. Deurne-Antwerpen

rijwel iedereen kent de tjiftjaf en de fitis, maar ze hérkennen is nog weer wat anders. Als ze zingen is dat een makkie; zónder geluiden is het een uitdaging. Wij helpen u op weg.

Leefgebied

Fitis en Tjiftjaf zijn algemeen voorkomende vogels in Nederland. U treft ze vooral in bosrijke gebieden, maar ook in tuinen en parken – met name de tjiftjaf. De fitis vindt u vaker in gebieden met veel struweel, zoals moerasgebieden en duinen waar berken en wilgen groeien; op de zandgronden is hij veel schaarser. De plek waar u zo’n klein bruingroen vogeltje ziet, is dus een aanwijzing, maar biedt nog geen uitsluitsel.

Maar er is méér te zien: fitissen hebben een opvallender wenkbrauwstreep en een krachtiger oogstreep, wat resulteert in een markanter koppatroon. De fitis is in tegenstelling tot de ‘tjif’ ook vaak contrastrijker, groener van boven en lichter van onderen.

De tjiftjaf is vaker bruingroen van boven en lichtbruinig van onderen. En bij de tjiftjaf valt – zeker in het najaar – de oogring meer op.

In zomer en nazomer vliegen de jongen van beide soorten rond, of trekken door. Voor deze vogels gelden bovenstaande kenmerken ook, maar de jongen zijn vaak geler en groener dan hun ouders. De jonge fitis heeft het geelste verenkleed.

Ook de roep verschilt, al vergt dat meer ervaring. Beide roepen hoeíet, maar bij de fitis klinkt het iets langer en duidelijker ‘tweelettergrepig’ (meer hoe-wie, van laag naar hoog). Tjiftjaf roept meer een eenlettergrepig, oplopend wiet.

Maar ze laten meer variatie horen in de roep. Veel roepjes zijn ook meer op dezelfde toonhoogte, of juist aflopend met twee lettergrepen tsji-lu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *