De zintuigen van de vogels Tim Birkhead

De zintuigen van de vogels Tim Birkhead

Hoe zou het zijn om een zwaluw te zijn en met honderd kilometer per uur door de lucht te vliegen? Of een flamingo die de regen kan waarnemen die kilometers verderop valt? En wat voelt een jan-van-gent die na de lange winter zijn partner terugziet? De zintuigen van vogels geeft antwoord op deze en vele andere vragen, simpelweg door de zintuigen te beschrijven die vogels gebruiken om hun omgeving te interpreteren. Zijn de zintuigen van vogels te vergelijken met die van mensen? Tim Birkhead, een van de grootste vogelkenners ter wereld, is ervan overtuigd dat wat er omgaat in vogels altijd zwaar is onderschat. Door een nieuwe manier van kijken is het mogelijk veel meer van vogelgedrag te weten te komen.

Het beste vogelboek sinds lange tijd! Zelden heb ik de afgelopen decennia een boek over vogels gelezen waarvan ik zo veel heb opgestoken, waarin zo veel interessante wetenswaardigheden zijn gebundeld als De zintuigen van vogels.

Hooggeleerd diergedragsdeskundige en vogelkenner Tim Birkhead is al in eerdere publicaties in staat gebleken om moeilijke materie op begrijpelijke wijze aan een groot publiek uit te leggen; ook de vertaling van Bird Sense leest soepel weg. Birkhead heeft alle actuele kennis die onderzoekers hebben vergaard over zien, horen, voelen, proeven, ruiken, magnetisme en emotie gebundeld en daar zijn eigen waarnemingen en conclusies aan toegevoegd.

Zoals het een wetenschapper betaamt, doet hij dat voorzichtig. Want in de loop der eeuwen is vaak gebleken dat mensen er in hun analyses finaal naast zaten. Vogels konden eeuwenlang niet ruiken… totdat (pas) in 1960 voor het eerst een bewijs werd gepubliceerd dat vogels wel kunnen ruiken, en misschien wel veel beter dan tot nu toe wordt gedacht.

Volgens Birkhead zijn er nog tal van experimenten met moderne middelen nodig om meer te weten te komen over de zintuigen van vogels. We staan pas aan het begin van onze kennis, “het beste moet nog komen” stelt hij vast.

Het boek gaat over de wijze waarop, volgens onze inzichten, vogels de wereld waarnemen. Niet alleen met hun ogen; dat zijn de zintuigen die verreweg het meest zijn onderzocht, van de scherpste ogen van de witstaartarend tot de meest gedegenereerde ogen van de kiwi. Vogels zien ultraviolet licht, in tegenstelling tot de mens; vogels slapen met één oog open terwijl de andere hersenhelft rust; het linker- en rechteroog worden voor andere dingen gebruikt. Alleen al over de vogelogen zou je een boek kunnen schrijven…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *