Drie jonge kerkuilen in de kerk van Veldwezelt

Drie jonge kerkuilen in de kerk van Veldwezelt

In de Sint-Lambertuskerk van Veldwezelt zijn drie jonge kerkuilen gespot. Een vrij broedsel is volgens de Kerkuilenwerkgroep best uitzonderlijk. “Met een nachtcamera hebben we de uilen kunnen filmen”, aldus Luc Jans van de kerkraad.

De aanwezigheid van drie jonge kerkuiltjes in de toren van de Sint-Lambertuskerk in Veldwezelt is groot nieuws voor de kerkraad. “We hadden al een vermoeden dat er een kerkuil zat. Maar een hele familie aantreffen? Dat heeft ons blij verrast. Het zijn prachtige beesten”, zegt koster Willy Aelberts.

“Nadat we bovenin de kerk braakballen hadden gevonden, hebben we een nachtcamera geïnstalleerd boven in de neoromaanse kruisbasiliek. Tot onze verbazing zagen we eerst een jonge uil. Enkele dagen later bleken het er drie te zijn. Als je weet dat overal de uilenpopulatie slinkt en ze alleen nog met nestkasten aan het broeden slaan, kun je hier spreken van een uitzonderlijk geval. Hier is het ouderpaar in alle vrijheid op de zolderverdieping 16 meter hoog in de zijbeuk boven het tabernakel begonnen aan gezinsuitbreiding. Ze zijn trouwens in goed gezelschap. Er leven hier ook duiven, al zijn de jonge duifjes al verorberd… Hogerop in de toren wonen nog kraaien en zelfs een torenvalk. De biotoop in Veldwezelt is blijkbaar uitstekend”, lacht Luc Jans van de kerkfabriek.

Bij Kerkuilenwerkgroep Limburg is men ook opgetogen. “Het is altijd prachtig als uilen een vrije broedplaats kiezen. Helaas is dat steeds vaker een uitzondering. Veel gebouwen zijn afgesloten, boerderijen zijn gemoderniseerd. De broedgelegenheid komt in het gedrang. De jongste decennia plaatsen we daarom steeds vaker uilennestkasten. De kerkuil is een kwetsbare vogel. Ze vallen tijdens hun jacht steeds vaker ten prooi van het drukke verkeer. Voor hun overlevingskans zal voor de uiltjes in Veldwezelt veel afhangen van een al dan niet strenge winterperiode. Ze hebben nood aan een drietal muizen per dag. De jonge uilen moeten nu hun territorium leren kennen en dan zorgen dat ze geen voedseltekort krijgen”, zegt Patrick Schuurmans van de kerkuilenwerkgroep.

BRON: Het Belang van Limburg 26 augustus 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *