Geschiedenis

Beknopte geschiedenis van De Nachtegaal Eigenbilzen

De pioniersjaren
21 november 1963. Op die dag werd niet enkel President Kennedy vermoord, maar slaakte ook De Nachtegaal zijn eerste kreet. De fundamenten van De Nachtegaal werden gelegd door Lucien Olijf, Constant Goevaerts, toenmalig nationaal secretatis B.O.F en de heer Jaak Stulens, voorzitter van de “Wielewaal” Bilzen.

Als voorzitter werd voor Albert Vandegoor gekozen en Maurice Festjens werd secretaris. Begin 1964 sloten zij met De Nachtegaal aan bij de Belgische Ornithologische Federatie. Andere strijders van het eerste uur zijn de heren Thomas Steegen, Raymond Vossen en Victor Vangossum.

De eerste opmerkelijke resultaten
Uit de beginperiode onthouden we vooral de wereldkampioen van Maurice Festjens met een kruising van Keep x Botvink. Thomas Steegen, Mathieu Martens, Maurice Festjens en Albert Vandegoor maakten grote sier en behaalden nationale en provinciale titels.

De Nachtegaal had zelfs een paar kweekpioniers in haar rangen. De Gebroeders Vangronsveld waren de eerste Belgen die in eigen land succesvol kweekten met goudwang- en goudvoorhoofdparkieten.

20 jaar aansluiting bij de KBOF
20 jaar aangesloten bij de KBOF: van links naar rechts Tresinie, Stubbe, Steegen, Vandegoor, Maesen, Degraen, Vossen en Martens.

Een vereniging in expansie
In 1983 vierde De Nachtegaal haar 20-jarige bestaan.

De Nachtegaal draaide inmiddels op volle toeren en had meer dan honderd leden. Zelfs enkele Nederlanders hadden de oversteek gewaagd. Toen in Hees een andere vogelclub openging liep het aan leden terug. In 1983 moest secretaris Maurice Festjens wegens gezondheidsproblemen van zijn vrouw noodgedwongen de fakkel doorgeven aan Ivo Tresinie.

Op 3 oktober 1986 kreeg de vereniging een enorme klap te verwerken. Albert Vandegoor was overleden op amper 55-jarige leeftijd. André Crommen nam zijn rol als voorzitter over en Leon Maesen werd secretaris.

Het secretariaat kwam sinds toen achtereenvolgens in de handen van Matthieu Martens, Jos Degraen en Elza Thijs.Vanaf 1998 tot heden wordt het secretariaat beheerd door Willy Steegen.

De Nachtegaal nu
De Nachtegaal heeft nog steeds zijn plaatsje tussen de verschillende vogelclubs in Limburg én België. En dat het gaat goed met De Nachtegaal dat bewijst de prijs die de vereniging twee jaar geleden kreeg. De Nachtegaal Eigenbilzen werfde in 2003 procentueel het grootste aantal nieuwe leden van België.

Op 15 oktober 2005 houdt André Crommen het voorzitterschap voor bekeken. Zijn drukke agenda liet hem niet langer toe om voorzitter te blijven van De Nachtegaal. Hij geeft de fakkel door aan Willy Sals, de nieuwe trotse voorzitter van De Nachtegaal Eigenbilzen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.