Groep van 94 buizerds gespot

Groep van 94 buizerds gespot

GENK – 

Vogelkijkers waren dit weekend getuige van een uitzonderlijk fenomeen: een groep van maar liefst 94 buizerds werd gespot boven telpost De Maten in Genk. Dat de roofvogels in zo’n grote groep in ons land aankwamen, is eerder uitzonderlijk. ‘We hebben misschien wel te maken met een Belgisch record’, zegt Koen Leysen, vogelspecialist en coördinator van Birdwatch.

De buizerds kwamen naar onze streken via Zweden. “Die oversteek gebeurt soms nogal geconcentreerd. De vogels moeten namelijk wachten op een goede dag om de oversteek te maken. Normaal gezien verspreiden ze zich daarna. Nu zijn ze echter samengebleven omdat ze konden profiteren van een gunstige rugwind”, aldus Leysen.

Een gevaar voor het ecosysteem in Limburg is er niet volgens Leysen. “Buizerds zijn trekvogels en hebben geen link met het landschap. Ze zullen hun weg nu verderzetten naar Frankrijk.”

Hoogdagen

Ook vandaag werden er nog grote groepen buizerds gesignaleerd. Dit vooral in het noorden en oosten van het land. In Genk en Lommel bijvoorbeeld werden vandaag nog 100 à 150 buizerds geteld. ‘Het zijn hoogdagen voor vogelkijkers’, benadrukt Leysen. ‘Normaal moet je naar bekende trektelpunten, zoals het zuidwestpunt in Zweden, gaan om zulke grote groepen samen te zien. Om zoiets in Vlaanderen te spotten, moet je toch wel veel geluk hebben.’

BRON: Het Nieuwsblad 07 oktober 2019

BRON: Avis Cultura Werkgroepen Europese Vogels augustus 2020
BRON: Avis Cultura Werkgroepen Europese Vogels augustus 2020
BRON: Avis Cultura Werkgroepen Europese Vogels augustus 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *