Grote weegbree ( Plantago major)

Grote weegbree ( Plantago major)

De grote weegbree (Plantago major supbs .major) is een 10-50 cm grote plant uit de weegbreefamilie(Plantaginaceae). De bladeren van de grote weegbree vormen een bladrozet en zijn goed bestand tegen “belopen”. De plant wordt wel beschouwd als onkruid. De ondersoort komt voor in veel tuinen en langs wegen en paden. Het wordt ook wel spottend het “voetspoor van de blanken” genoemd.

De bloemen vormen een aar die rolrond is en 10-15 cm lang kan worden. De grote weegbree staat in bloei van mei tot november.

De grote weegbree draagt een doosvrucht met een grootte van 2-5 mm. Elke vrucht bevat vier donkerbruine zaadjes of meer.

De tweeslachtige bloemen  zijn groenachtig geel. De stempel komt het eerste tevoorschijn. De helmknoppen zijn eerst lila, maar worden later geelachtig. De schutbladen zijn bruin en hebben een groene kiel en spits.

De bladren vormen een bladrozet en zijn breed-elliptisch of eirond. Elk blad is spaarzaam behaard of glad. De bladsteel is tamelijk lang en sterk geribbeld.

De aren van de grote weegbree worden  in vogelkooien opgehangen.

Voor onze vogels ,is de plant maar nuttig als de zaden rijp zijn.Men kan dit zien aan de kleur van de stengels en het zaad zelf, het heeft dan een bruine kleur. Zolang de stengels groen zijn heeft het geen zin om deze aan de vogels te geven.Men kan ook een wintervoorraad aanleggen door ze onderaan af te snijden en samengebonden te laten drogen.

De grote weegbree staat vooral op en langs wegen; in weiden en gazons, op bebouwde en braakliggende gronden; weinig op natuurlijke standplaatsen.
De grote weegbree wordt gebruikt om jeuk en brandnetelblaren te behandelen, door met het blad over de te behandelen plek te wrijven. Weegbreezaden zijn rijk aan vetten ,dus zeer geschikt voor de vogels in het najaar,om een vetreserve aan te leggen voor in de winter.

Vinken,kneuters,kepen,barmsijzen,goud- en distelvinken,sijzen,roodmussen, cini’s,kanaries,alle exotische sijzen,zelf hoenderachtigen en duiven lusten de zaden.

Bron: Avis Cultura Werkgroepen Europese vogels Augustus 2020
Bron: Avis Cultura Werkgroepen Europese vogels Augustus 2020
BRON: De Witte Spreeuwen oktober 2019
BRON: De Witte Spreeuwen oktober 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *