Halsbandparkiet bezig aan opmars in Limburg.

Halsbandparkiet bezig aan opmars in Limburg.

Jos Valkeneers woont in de buurt en hij vergaapt zich al enkele weken aan het schouwspel. “We merken dat de vogels steeds luidruchtiger worden en dat het geluiden zijn die we nog nooit hoorden”, zegt hij. “Elke avond omstreeks 21 uur strijken hier zeker zo’n vijftig parkieten neer in onze hoge bomen. Soms blijven ze zelfs een uur. Het is wel mooi om te zien.Laat er geen misverstand over bestaan: eens ze er zijn, blijven ze. Het zijn slimme vogels die zich moeilijk laten vangen volgens GERALD DRIESSENS van Natuurpunt.

Jos deed intussen wat opzoekingswerk en stelde vast dat het om de halsbandparkiet gaat, een vogelsoort die je normaal niet in onze streek zou verwachten. “Maar blijkbaar groeit die populatie erg snel en hebben ze nu ook hier een nieuwe woonplaats gevonden in Borgloon.”

Dat bevestigt ook Gerald Driessens, specialist bij Natuurpunt. “De halsbandparkiet is een tropische vogel, afkomstig uit Afrika en Zuid-Azië. De soort kreeg vaste voet aan de grond in ons land nadat de toenmalige Meli Zoo op de Heizel in 1973-1974 er een veertigtal losliet.Gedacht werd dat de vogels niet zouden overleven in ons land, maar dat liep anders uit. “Bij de laatste telling, zo’n twee jaar geleden, bleken het er al zowat elfduizend te zijn. Maar het zijn er wellicht meer, omdat we niet alle verblijfplaatsen in kaart hebben gebracht.”

De parkiet verovert ook steeds meer territorium. Brussel blijft dan wel de favoriete plek, maar de voorbije jaren duiken deze vogels ook steeds meer in onze provincie op. De nacht brengen ze in de veiligheid van een grote groep door. Zo verkleint de kans dat ze door roofdieren worden gegrepen.

“Dat ze nu ook in Borgloon in grote aantallen worden gespot, is nieuw. We weten wel van een trek vanuit Brussel over de as van Tienen naar Sint-Truiden. Nu wordt dat gebied weer uitgebreid. En laat er geen misverstand over bestaan: eens ze er zijn, blijven ze. Het zijn slimme vogels. Ze zijn moeilijk te vangen en ze kunnen best rumoerig zijn”, aldus de specialist

De opkomst van de halsbandparkiet is niet zonder gevolgen. Onderzoek van de Universiteit Antwerpen toonde al aan dat de boomklever, een inheemse vogelsoort, wordt verdreven door de tropische parkiet. Beide soorten broeden in dezelfde boomholtes. De parkieten broeden eerder op het jaar en de boomklevers vinden zo geen geschikte broedplaatsen meer.

Kraaien zijn nog wat slimmer, maar als je een halsbandparkiet in een net vangt, laten alle andere getuigen van de groep zich niet meer vangen. Het is dan ook afwachten welke impact deze vogels op het fruit zullen hebben in Haspengouw. Ze hebben een erg uitgebreid menu en voeden zich me zowat alles, ook met noten en fruit. “Maar aan de andere kant krijgen de mensen er ook weer een mooi schouwspel bij”, besluit Gerald Driessens.

BRON: HET BELANG VAN LIMBURG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *