Halsbandparkieten nu ook gespot in Waterschei

Halsbandparkieten nu ook gespot in Waterschei

Het lijkt erop dat de halsbandparkieten steeds meer terrein winnen in het oosten van het land. Gisteren werd een groep van deze groene exoten gespot in de Stiemerbeekvallei. Aanvankelijk werd gevreesd dat de dieren schade zouden veroorzaken in ons leefmilieu, maar dat valt voorlopig nog mee.

Of het aaneenrijgen van verschillende natuurzones in de Stiemerbeekvallei de oorzaak is dat de halsbandparkieten zich er thuis voelen, is nog niet zeker. Vast staat wel dat de diertjes de omgeving hebben goedgekeurd om er tijdelijk of op lange termijn te verblijven. Nochtans gaat het om exoten uit Afrika en Zuid-Azië.

Meli

Dat de parkieten nu ook in ons land bijna tot de inheemse diersoorten gerekend worden, heeft te maken met de voormalige zoo Meli in Brussel waar begin jaren 70 zo’n veertig halsbandparkieten werden vrijgelaten. “Ze dachten toen dat die diertjes in ons klimaat niet zouden overleven”, zegt Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. “Maar het tegendeel is waar. Langzaamaan neemt die groep toe. Het is dan ook niet vreemd dat ze nu ook gespot worden in Waterschei. Aanvankelijk werd gevreesd dat ze de populatie van mezen en spechten zouden terugdringen, maar dat blijkt uiteindelijk mee te vallen. Wat dat gaat geven als de ze met te veel zijn, staat ook nog niet vast. Misschien is de impact op onze natuur dan veel groter”, aldus Janssen.

Een telling van de diertjes leert dat hun aantal rond de 12.000 schommelt. Al is dat volgens deskundigen een onderschatting, onder meer omdat de diertjes nog altijd niet goed in kaart konden worden gebracht. Vorig jaar nog werden halsbandparkieten ook in Borgloon gespot. (cn)

BRON: HET BELANG VAN LIMBURG 25/11/2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *