In de wolken met de spreeuwen

In de wolken met de spreeuwen

Een van de meest spectaculaire natuurverschijnselen in het najaar zijn spreeuwenwolken. De vogels overnachten in grote groepen en voordat ze hun slaapplaatsen bezetten, dansen ze in steeds grotere groepen door de lucht. Ga ook eens kijken naar zo’n indrukwekkende vliegshow

Spreeuwenvolksverhuizing

In deze tijd van het jaar kent ons land een record aantal spreeuwen. Onze ‘eigen vogels’ die bij ons hebben gebroed én hun jongen. Over enkele weken trekt een gedeelte weg om elders de winter door te brengen, zoals bijvoorbeeld in Engeland. ‘Onze spreeuwen’ krijgen op dit moment gezelschap van spreeuwen uit Scandinavië en Oost-Europa, die juist naar Nederland komen om de strenge winter in hun geboorteland te ontvluchten.  Al die spreeuwen zwerven de komende maanden in kleinere groepjes door steden en over het platteland. ’s Avonds zoeken ze elkaars gezelschap op om in soms hele grote groepen te overnachten. Samen slapen is wel zo veilig.

Vliegshows

Aan het eind van de dag zoeken al die kleine clubjes spreeuwen elkaar op. Uit alle windstreken komen ze aanvliegen en vormen steeds grotere groepen. Wat er dan gebeurt is fenomenaal. Zo’n spreeuwengroep van honderden tot duizenden spreeuwen danst als een geheel door de lucht. In een perfecte choreografie voeren ze een waar spreeuwenballet op. Ze zwieren door de lucht en verplaatsen zich steeds meer richting slaapplaats. Dat kan een groep bomen zijn in een park, een hoog gebouw of een uitgestrekt rietveld. Is het eenmaal duister dan laten ze zich en masse uit de lucht vallen en bezetten de slaapplaats. Tot de volgende ochtend, wanneer ze in kleinere groepjes weer door de regio gaan zwerven.

Met eigen ogen zien

Terecht dat zo’n schouwspel veel bekijks trekt, en zeker niet alleen van vogelaars.

Zoals gezegd: zwermen doen spreeuwen vooral boven hun gezamenlijke slaapplaatsen. Deze bevinden zich vaak in rietvelden (zowel uitgestrekt als smalle rietranden), maar ook in groenblijvende heesters en bomen; zowel in dorpen en steden als in het buitengebied. In sommige steden worden ook wel overkappingen van bijvoorbeeld stations gebruikt. De slaapplaatsen van spreeuwen worden soms jarenlang gebruikt.

Wil je dit najaar ook getuige zijn van een spectaculaire spreeuwenvliegshow, dan maak je op een van onderstaande plaatsen goede kans.

Let op

Wilt u zo’n spreeuwenslaapplaats bezoeken, houd dan rekening met het volgende:

  • Vanaf eind van de middag en tijdens de avondschemering zijn de spreeuwenwolken te zien.
  • Zoek een plek op met wijds uitzicht.
  • Denk aan de verkeersveiligheid voor uzelf en voor een ander.
  • Respecteer particuliere terreinen.
  • Vliegen de spreeuwen pal boven u, dan biedt een paraplu uitkomst tegen de uitwerpselen.
  • Vergeet uw verrekijker niet.
  • Vliegen kleine groepjes in een bepaalde richting, dan kan het lonen deze te volgen, ze leiden vaak naar een slaapplaats.

BRON: Nieuwsbrief  oktober 2017 van Vogelbescherming Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *