Limburgse primeur: monniksgier strijkt neer in Bilzen

Limburgse primeur: monniksgier strijkt neer in Bilzen

BILZENBelgische, Nederlandse en zelfs Duitse vogelliefhebbers zakten gisteren massaal af naar Hees (Bilzen), waar maandagavond twee roofvogels waren neergestreken: een vale gier en – nog uitzonderlijker – een monniksgier. “Een primeur voor Limburg”, klinkt het bij Natuurpunt.

Het was de Bilzense natuurfotograaf Marcel Moesen die maandagavond als eerste de twee roofvogels in Hees spotte en zijn foto’s vervolgens op waarnemingen.be deelde. Niet veel later volgde de bevestiging: een vale gier en een monniksgier waren in de Bilzense deelgemeente neergestreken. “Toen ik die melding zag binnenkomen, ben ik onmiddellijk in de auto gesprongen”, vertelt de Tongerse vogelaar Yves Zielinski, die dinsdagochtend opnieuw op post was om de imposante vogels te fotograferen. “Voor liefhebbers zoals ik zijn dit hoogdagen. Een vale gier kom je in België wel vaker tegen, maar dat de bedreigde monniksgier in Limburg neerstrijkt, is uniek. Mijn seizoen kan alvast niet meer stuk.”

Telelenzen

De komst van de zwarte gier lokte vogelaars uit alle windstreken naar Hees, waar de hobbyisten met hun telelenzen samentroepten op een veldweggetje vlakbij de vogels. “Deze unieke kans konden we niet laten liggen”, klinkt het bij de Nederlandse vogelkijkers Max Berlijn en Dennis Meeuwissen. “In Nederland hoopt iedereen natuurlijk dat de monniksgier snel koers zet richting het noorden. In Maastricht staan zelfs al een paar collega’s klaar op een berg om de vogel als eerste in Nederland op de gevoelige plaat te kunnen vastleggen. Met zijn spanwijdte van bijna drie meter is het de grootste roofvogel van Europa. Bijzonder indrukwekkend.”

Franse gier

“Deze monniksgier is geringd en een nakomeling van een Frans herintroductieproject uit de jaren 90”, weet vogelexpert Gerald Driessens van Natuurpunt. “Het is een bedreigde diersoort waarvan er in Europa amper 2.500 paren rondvliegen. Vale gieren zien we hier wel vaker, maar dit is nog maar de derde monniksgier die in België is gesignaleerd. De vorige waarneming dateert van begin mei in Schriek, bij Heist-op-den-Berg. Wat de vogels hier komen zoeken? Ze zijn op prospectie. Dat gedrag zie je wel vaker bij relatief jonge gieren. België is voor hen maar een dag of twee vliegen.” Dat de gieren uitgerekend in Hees halt hielden, is volgens Driessens toeval. “Als het donker wordt, moeten ze natuurlijk ergens uitrusten. Vermoedelijk zullen ze weer snel terugkeren naar hun broedplaats, want veel voedsel vinden ze hier niet. Gelukkig kunnen ze een tijdje zonder eten.”

En inderdaad, dinsdag rond half drie strekten beide gieren hun vleugels weer uit. “Ze hebben gewacht tot het ietsje warmer werd en zijn vervolgens weggevlogen in de richting van Kanne”, weet Yves, die de uittocht van de roofvogels kon fotograferen.

Gieren broeden normaal gezien in warme, rotsachtige streken zoals Zuid-Frankrijk en de Spaanse Pyreneeën. “Maar de laatste tien jaar zien we ze in de zomermaanden steeds vaker in België opduiken”, weet Driessens. “Dat is ongetwijfeld een gevolg van de toegenomen populatie, waardoor er ook meer vogels op verkenning trekken. Maar broeden doen ze hier niet.”

BRON: HET BELANG VAN LIMBURG 22 MEI 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *