Lommel gaat mezen inschakelen als wapen tegen processierupsen

Lommel gaat mezen inschakelen als wapen tegen processierupsen

De stad Lommel gaat een bijzonder wapen in de strijd werpen tegen de eikenprocessierups: hun natuurlijke vijanden koolmezen en pimpelmezen. Het stadsbestuur zal gericht 500 vogelhuisjes uitdelen aan verenigingen en bewoners die eiken in de buurt hebben. Gedurende drie jaar zal het effect in kaart worden gebracht

Mezen zijn verzot op eikenprocessierupsen. Voor hen zijn het proteïnebommetjes die jonge meesjes in een nest nodig hebben om te groeien”, stelt milieuschepen Joris Mertens (CD&V). “De jonge rups is een gemakkelijke prooi omdat ze nog geen jeukerige brandhaartjes heeft. Zelfs de volwassen rups is geen probleem. Die onthaart de koolmees eerst door hem tegen een tak te slaan. In een stressreactie schieten de haartjes weg en is de rups alsnog geschikt om gegeten te worden.”

Vanuit deze redenering zal Lommel de komende maanden 500 vogelhuisjes gericht uitdelen aan scholen, jeugdverenigingen en burgers die een eik in hun buurt of tuin hebben staan. Het gaat om een proefproject, maar de tactiek is niet in Lommel uitgevonden. “In Nederland experimenteren verschillende gemeenten met deze wijze van bestrijden. De resultaten daar zijn veelbelovend. Gemeenten die daar initiatieven namen om de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierupsen te lokken, tellen 85% minder nesten dan een controlegebied waar dit niet is gebeurd”, deelt de stad mee.

Schepen voor Stadswerken Karel Wieërs (N-VA) benadrukt wel dat de stad wel blijft samenwerken met een privéfirma om de rupsenhaarden op te zuigen of weg te branden.

Proefkonijnen

Om te testen of deze aanpak ook in Lommel het gewenste effect zal hebben, wil de stad eerst een heus burgeronderzoek organiseren. Ze wil de komende drie jaar nagaan of de mezenkastjes bewoond worden, en de aanwezigheid van rupsenhaarden ook daadwerkelijk terugloopt. Proefkonijnen kunnen zich inschrijven tot 29 februari via www.lommel.be/kandidaat. Voor 10 maart worden ze vervolgens per mail op de hoogte gebracht of ze een huisje kunnen afhalen aan de balie van de milieudienst. “Kandidaten moeten natuurlijk wel een eik in hun tuin of buurt hebben staan. Hiervan vragen we een fotobewijs. Ze moeten bereid zijn het mezenhuisje drie jaar lang te controleren en te onderhouden. Om naar de bewoning van de kastjes te peilen, moeten ze meewerken aan een jaarlijkse bevraging door de milieudienst. Je mag geen bestrijdingsmiddelen gebruiken in de tuin. En als een selectie van kandidaten zich opdringt, gaat de voorkeur naar zij die al te kampen hadden gehad met deze rupsen.”

BRON: HET BELANG VAN LIMBURG 30 januari 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *