Massagraf voor meeuwen op grindplas

Massagraf voor meeuwen op grindplas
Tussen de buizen van een ponton op de grindplas van Kessenich zijn 317 dode meeuwen, 50 levende meeuwen en één grutto gehaald. De levende vogels zaten als ratten in de val en waren eigenlijk op hun dood aan het wachten. Ze waren door hun soortgenoten tussen de buizen van het ponton gelokt maar raakten er niet meer uit. Meteen is ook duidelijk waarom er de laatste maanden zoveel dode meeuwen op de plas werden gevonden. De uitbaters van de grindplas gaan nu een net over de buizen spannen om een herhaling te voorkomen.

Op de grindplas in Kessenich leek een vloek te hangen. Al maanden werd gezocht naar de oorzaak van de massale sterfte van meeuwen op het water. Het federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) werd zelfs ingeschakeld toen begin dit jaar opvallend veel dode meeuwen aanspoelden. “In eerste instantie werd gedacht aan de vogelgriep. Logisch, omdat er net over de grens in Nederland wel enkele gevallen waren. Maar dat eerste onderzoek van de kadavers leverde niets op”, zegt Sil Janssen van het Opglabbeekse Natuurhulpcentrum. Omdat er kadavers bleven aanspoelen, werd het Agentschap voor Natuur en Bos gecontacteerd. “Vergiftiging was de volgende piste. Alleen werden er geen sporen gevonden. Dus daar kon het ook niet aan liggen. Maar de meeuwen bleven maar doodgaan. Daarom zijn wij eind vorige week een eerste keer de plassen opgegaan om te kijken.”

Groepsdieren

Met een kajak werd tot bij het ponton op het water gevaren. Daar vonden de medewerkers van het Natuurhulpcentrum een massagraf van meeuwen. “Twee dagen zijn we bezig geweest om bijna 400 vogels tussen de buizen uit te halen. Een vijftigtal leefde nog, maar 317 vogels waren al dood. Waarschijnlijk zijn de eerste meeuwen tussen de buizen geland omdat er een dode vis lag. En omdat meeuwen groepsdieren zijn, volgde de ene na de andere meeuw. De meesten vlogen hun dood tegemoet. Onder de nog levende slachtoffers zat ook een zeldzame grutto. Die werd samen met de levende meeuwen vrijgelaten. De dode exemplaren worden opgehaald”, besluit Janssen

BRON: Het Belang van Limburg

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *