Perzikkruid(Polygonum persicaria)

Perzikkruid(Polygonum persicaria)

Het perzikkruid behoort tot de familie der duizendknoopachtigen
Polygonaceae, familie die bij ons voorkomt met de geslachten Polygonum, Fagopyrum en Rumex.

Het perzikkruid is een eenjarige zomer- en herfstbloeier, die van 20 tot 90 centimeter hoog wordt. De stengels zijn vertakt, rechtopstaand of opstijgend, soms ietwat liggend. Boven de knopen zit een tuitje waarin de bladsteel vervat zit en waarmee deze aan de voet vergroeid is. Dit tuitje is gewimperd en dus in tegenstelling met dit van het knopige duizendknoop niet recht afgeknot. De wimpers van het tuitje liggen veelal in het verlengde van de nerven van het tuitje. Ook is het tuitje veelal, even als de stengels lichtjes rood aangelopen.
De bladeren zijn lancetvormig met een vrij spitse top, hebben een gegolfde rand en zijn bovendien kort gesteeld. Meestal hebben de bladeren ook een zwarte, halvemaan tot hoefijzervormige vlek. Op de onderkant der bladeren staan verspreid korte haartjes, die enkel zichtbaar zijn met een loep of vergrootglas. In tegenstelling met het knopig duizendknoop hebben de bladeren geen klieren.
De schijnaren die trosvormig gerangschikt staan zijn compact, rolrond, vrij dik en in de vruchttijd ongeveer tweemaal zo lang als breed. Het bloemdek is meestal roze, eerder zelden wit. Het verkleurt in de vruchttijd niet groen, zoals dit van het viltige duizendknoop, ook dit van de witte exemplaren niet.
Het perzikkruid is een cultuurvolger en komt voor in omgewerkte, voedselrijke, vochthoudende grond. Men treft het perzikkruid dan ook meestal aan in hakvruchtvelden en op omgewerkte bermen. Het bloeit van juni tot Sep­tember en men kan de zaden dus oogsten van in de zomer tot en met de herfst. Alle zaadetende vogels lusten graag deze zaden en de liefhebbers van wildzang kunnen hiermee hun voordeel opdoen. Is men niet te best bedreven om perzikkruid te onder­scheiden van het knopig duizend­knoop, viltige duizendknoop of andere soorten van de familie der duizendknoopachtigen, geen nood, oogst de zaden met een gerust gemoed, immers de zaden van alle bij ons voorkomende planten die behoren tot de familie der duizendknoopachtigen worden door de zaadeters onder onze vogels graag gelust.

Witte Spreeuwen augustus 2019
Witte Spreeuwen 2019 augustus 2019
BRON: ZK-Clubblad Zang- en kleurvogel Genk en Omliggend jaargang 37 nummer 4-2019
BRON: Avis Cultura Werkgroepen Europese vogels februari 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *