Raven na 150 jaar terug in Limburg

Raven na 150 jaar terug in Limburg
De raaf, de grootste onder de kraaiachtigen, is na ruim 150 jaar afwezigheid terug in Vlaanderen. De ruim 60 centimeter grote zangvogel werd al gespot in Lommel, Koersel, Opglabbeek en de Voerstreek. En nu in de Vallei van de Zwarte Beek sprake is van een territoriaal paar staat het vast: de raaf is vanuit Limburg opnieuw Vlaanderen aan het veroveren.

Tien tot vijftien raven per jaar, meer worden er in Vlaanderen niet gespot. Het merendeel van de waarnemingen gebeurt in Limburg. “Maar de laatste jaren komen de meldingen elk jaar terug, en daarom kunnen we nu stellen dat de raaf na 152 jaar afwezigheid opnieuw vaste grip heeft in Vlaanderen”, zegt Gerald Driessens van Natuurpunt. Om hoeveel exemplaren het precies gaat, is moeilijk te schatten. “Heel vaak wordt een raaf nog verward met een kraai. Omdat mensen die laatste meer gewoon zijn. De Vlaming moet het verschil tussen een raaf en een kraai opnieuw aanleren.”

Heel eenvoudig is dat niet. “Maar de meest opvallende kenmerken van een raaf zijn toch wel zijn roep, zijn lepelvormige staart en zijn kop die ver vooruit steekt.”

Waar de eerste ‘nieuwe generatie’ Vlaamse raven vandaan komen, is niet heel duidelijk. “Het merendeel uit Nederland, maar ook in Luik komen ze al heel frequent voor. En ver is dat ook niet”, weet de vogelexpert nog.

Ravenkuikens

Dat raven zo’n algemeen tegenwoordige soort als kraaien worden, is volgens de specialist uitgesloten. “Ze zijn veel schuwer. En momenteel gaat het telkens nog maar over één waarneming, of zoals in Beringen maximum twee. Pasgeboren ravenkuikens hebben we hier nog niet gezien. Al is dat volgens mij een kwestie van tijd in de grote bosrijke gebieden in Limburg. En dan hebben we in Vlaanderen ook opnieuw grotere groepen raven.”

BRON: Het Belang van Limburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *