Salmonella

Salmonella

Salmonella is een bacteriële ziekte van het spijsverteringsstelsel.
We kennen gram positieve en gram negatieve bacteriën. Het zijn de laatste die problemen veroorzaken o.a. bij salmonella. De voornaamste vormen zijn: salmonella gallinarum en salmonella pullorum. Jonge vogels vertonen de ziekte als ze afkomstig zijn uit met salmonella besmette eieren. Ook eivoer gemaakt van met salmonella besmette eieren kan een oorzaak zijn. Zeker bij eendeneieren loopt men dat risico. Eieren dus voldoende lang verhitten. Tijdens een TV-uitzending, die aandacht besteedde aan met salmonella besmette eieren, kwam naar voren dat het grootste deel van de bacteriën op de schaal aanwezig zouden zijn.

Salmonella pullorum

De ziekteverschijnselen zijn niet altijd specifiek. Acute sterfte treedt op. Ernstige diarree kan voorkomen met een opvallend witte kleur die lijkt op een plasje gemorste melk. Zwarte darmlussen of zwarte gezwollen buik en een min of meer zichtbare leverplek. Soms zijn er ook verlammingsverschijnselen. Afwijkende – waaronder klikkende –ademhalingsgeluiden.

Behandeling:

Behandelen met Theraprim 2 gram/2liter.

THERAPRIM  per zakje: oplossen in 2 liter water. Behandelen gedurende 5 dagen. Eventueel verlengen. Bij voorkeur niet in de broedperiode. Na en/of tussen de behandeling(en) door multi-vitaminen en eventueel probiotics geven.

Salmonella gallinarum

Vergrote lever duidelijk waarneembaar. Bruingele kleur (kleur van dode herfstbladeren). Ook hier hebben we dikwijls diarree die echter meer groenachtig gekleurd is. Meestal is de buik ook gezwollen en naar gelang de kleur kan er sprake zijn van een menginfectie (zie onder coccidiose).

 

Newer Post
Older Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *