Slechtvalken keren terug naar basiliek

Slechtvalken keren terug naar basiliek

Het koppel slechtvalken dat zich vorig broedseizoen (2018) in de toren van de OLV-basiliek nestelde en er drie jongen grootbracht, is terug. En dit jaar liggen er vier eieren in het nest.

“Het paar houdt zich sinds begin februari op rond de top van de basiliek”, zegt Patrick Jans, schepen van Milieu (Open Vld). “De slechtvalk was uit onze contreien verdwenen maar maakt sinds enkele jaren een comeback.” In 2008 installeerde de ‘Ringwerkroep Tongeren 03’ een nestkast op de toren van de basiliek, vlakbij het uurwerk aan de Vrijthofkant. “Dat bleek een ideale broedplek”, zegt Jans. “Voor het tweede jaar op rij worden er jonge slechtvalken geboren op onze basiliektoren.” Er liggen ditmaal vier eitjes in de nestkast. De jonge kuikentjes worden tegen volgende week verwacht. De leden van de ‘Ringwerkgroep Tongeren 03’ blijven de situatie opvolgen en hopen op een even succesrijk broedseizoen als in 2018. Wie de slechtvalken live wil zien, kan dat op zondag 28 april, vanaf de observatiepost op het Vrijthof, vlakbij de ingang van het Teseum. De leden van de Ringwerkgroep zullen dan aanwezig zijn van 14 tot 16 uur. Wie met de fiets komt, krijgt er een leuke attentie bovenop. Heeft u een verrekijker of telescoop? Breng die dan zeker mee. (diro)

BRON: HET BELANG VAN LIMBURG 24/04/2019

BRON: De Witte Spreeuwen november 2018

BRON: De Witte Spreeuwen november 2018

BRON: De Witte Spreeuwen november 2018

BRON: De Witte Spreeuwen december 2018

BRON: De Witte spreeuwen december 2018
UIT DE OUDE DOOS BRON: Natuurgids voor de vogels van Europa door Y. Letouzey en E.Leo Nederlandse bewerking door Dra. C. Van Den Toren uitgegeven door J.M. Meulenhoff-Amsterdam Zuid-Nederlandse Uitgeverij N.V. Antwerpen in 1962

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *