Steeds meer roofvogels boven Limburg bij trek naar het zuiden

Steeds meer roofvogels boven Limburg bij trek naar het zuiden

De vogeltrek naar het zuiden leverde dit najaar opnieuw spectaculaire beelden op in de Limburgse lucht. De passage van de honderden kraanvogels is een evenement. Maar ook de vluchten van de groepjes rode wouwen, de zeearend en de ruigpootbuizerd zijn indrukwekkende waarnemingen. De bonte kraai, vroeger een bekende trekker, lijkt zich minder en minder richting West-Europa te verplaatsen. “Door de opwarming van de aarde lijkt deze soort zo’n trek te vermijden’, zegt Gerald Driessens van Natuurpunt.

Honderden kraanvogels

Tussen 31 oktober en 6 november passeerden honderden kraanvogels boven Limburg. Gerald Driessens: “Ze trekken via Lac Du Der in Frankrijk naar Extramadura in Spanje. Deze grote groepen zien overvliegen is een belevenis. En waar ze vroeger vooral via het Oosten van België zuidwaarts trokken, zien we ze nu meer en meer in Limburg. De grootste groep kraanvogels werd op 31 oktober in Bree gezien. Daar werden er 131 geteld.”

Meer en meer roofvogels

De ruigpootbuizerd in Schulen is een opmerkelijke waarneming in Limburg. “Deze Scandinavische soort passeert normaal via de havengebieden en de polders. Dat we deze vogel zo diep landinwaarts aantreffen, is uitzonderlijk. Dat geldt ook voor de zeearend (foto hierboven) die in de Maten in Genk en de Wijvenheide in Zonhoven werd gespot.” Driessens verwacht dat deze laatste soort – de grootste Europese roofvogel – meer en meer gaat opduiken omdat de vogel het in Nederland heel goed doet. “En hun favoriete eten – ganzen en eenden – hier in Limburg overwintert.” Dat het goed gaat met de roofvogels is meteen een verklaring waarom ze meer een meer via het binnenland – een alternatieve en minder drukke route dan de kustlijn – richting zuiden trekken.

Eén bonte kraai

Minder goed nieuws voor de liefhebbers van de bonte kraai. “Waar een waarneming van deze soort vroeger normaal was, is dit nu uitzonderlijk geworden.
Het zijn er nog geen handvol per winter meer in België. Door de warme winters nemen ze niet meer het risico om de riskante trek te ondernemen. Op een enkeling na. En die zit sinds 23 oktober in het gebied Maaswinkel in Maasmechelen.”

Meer bladkoninkjes

In de telpost in Lommel lieten zich de laatste maand zeven bladkoninkjes ringen. En dat zijn er veel. “Deze zangvogel is iets groter dan een goudhaantje. Ze broeden ten oosten van de Oeral. Vroeger werden ze alleen langs de kust gesignaleerd, maar nu dus ook meer in het binnenland.”

BRON: HET BELANG VAN LIMBURG  12/11/2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *