Tamme woestijnbuizerd ontsnapt uit kooi in Kerniel

Tamme woestijnbuizerd ontsnapt uit kooi in Kerniel

Amber Houbrechts (21) uit Kerniel zit in zak en as. De tamme woestijnbuizerd van haar vriend is zaterdag ontsnapt en is sindsdien onvindbaar. “Mijn vriend is valkenier, maar hij zit als militair in het buitenland. Het is zijn lievelingsvogel”, zucht ze.

“Mijn vriend Mathias is valkenier en hij zet Athena in tijdens demonstraties en jachten op konijnen en fazanten”, vertelt Amber. “Omdat hij als militair voor 4,5 maand op missie is in Estland, verzorg ik zijn vogels. Athena is nu 3 jaar en werd door mijn vriend als kuiken met de hand grootgebracht. Uiteraard ken ik haar, maar de band met de vogel is niet zo sterk als bij mijn vriend. Toen ik haar zaterdag eten bracht in de kooi, gebeurde het onwaarschijnlijke. Ze vloog tegen de netten die er hangen om ervoor te zorgen dat ze niet kan ontsnappen. Om een onverklaarbare reden kwam het net los en kon Athena toch ontsnappen. Mama en ik zijn er meteen achteraan gegaan, maar zijn onverrichter zake terug naar huis gereden”, zegt Amber.De klauwen zijn vlijmscherp en enkel met een lederen handschoen is het verantwoord om de vogel te pakken. Wie haar ziet, verwittigt best het Natuurhulpcentrum AMBER HOUBRECHTS

Aas

Intussen zijn er heel wat sms’en meldingen binnengekomen van mensen die dachten de woestijnbuizerd gezien te hebben maar tot vandaag leverde dat niets op. “Als Athena vliegt lijkt ze heel sterk op de inheemse buizerds. Pas als ze zit, kan je aan haar donkere kleuren zien dat ze niet inheems is. Het is een Amerikaanse soort. Hier in de streek rond Kerniel vliegen natuurlijk heel wat buizerds rond”, weet Amber.

Volgens Amber probeer je best niet zelf de vogel te lokken met aas of te vangen. De klauwen zijn vlijmscherp en enkel met een lederen handschoen is het verantwoord. Wie de vogel opmerkt, verwittigt best het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen die de kennis en knowhow hebben om de vogel te vangen. “De vogel is geringd en aan de hand van dat nummer kan je traceren wie de eigenaar is. Mij mogen ze ook contacteren zodat ik op mijn beurt de leden van de club op de hoogte kan brengen, die dan kunnen ingrijpen. Het kan ook dat de vogel honger krijgt en kippen aanvalt, want het is een roofvogel. Maar ze zal er nooit een slachtpartij van maken. Ik hoop voor mijn vriend dat Athena snel gevonden wordt. Het is zijn lievelingsvogel.”

BRON: HET BELANG VAN LIMBURG 05 MAART 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *