Teken

Teken

De laatste tijd duiken er steeds meer vogels op,gebeten door een teek.Een teek is een kleine bruinachtige platte spinachtige parasiet,die zich vooral op de huid van mensen en dieren vastzet om er bloed te kunnen zuigen.Ze zijn niet veel groter dan een speldenkop.

Een teek heeft vier levensstadia: Ei,larve, nimf en volwassen teek. In de laatste drie stadia heeft een teek bloed van een gastheer(mens en dier) nodig om zich verder te ontwikkelen. Parken,weilanden,tuinen en bosrijke gebieden zijn de plaatsen bij uitstek om een teek tegen het lijf te lopen. In de periode tussen maart en oktober loop je het grootste risico op een tekenbeet.Teken zijn heel het jaar aanwezig,maar pas bij temperaturen boven de 10 graden worden ze actief.Daarom laten ze zich vaak vanuit struiken,varens en hoog gras op hun gastheer vallen. De teek is goed uitgerust om zich aan voorbijgaande gastheren vast te klampen. Eens vastgebeten, zuigt ze zich langzaam vol bloed. Wanneer de teek niet gestoord wordt, kan een tekenmaaltijd tot zeven dagen duren. Bij het zuigen wordt het achterlijf van de teek steeds groter,volgezogen heeft het achterlijf de grote van een erwt.Een beet van een teek is vaak onschuldig en pijnloos.Wanneer de teek echter besmet is met een bacterie kun je er wel ziek van worden(Ziekte van Lyme)

Let op bij het verwijderen van teken.

– Beschadig de teek niet.

-Als u geen pincet of tekentang heeft,probeer dan de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast te nemen tijdens het verwijderen.

-Knijp bij het verwijderen niet in het achterlichaam van de teek en trek er niet aan.

– Ontsmet de wonde achteraf met alcohol.

Voorzorgen te nemen bij onze vogels.

Zorg voor een volledig overdekte voliere, controleer zoveel mogelijk dat er geen teken aanwezig zijn op voeding die je in de natuur haalt.Haal een tekentang in huis,zowel handig voor mens en dier.

Hoe een tekenbeet voorkomen?
Parken, weilanden, tuinen en bosrijke gebieden zijn de plaatsen bij uitstek om een teek tegen het lijf te lopen. In de periode tussen maart en oktober loopt u het grootste risico op een tekenbeet. Teken zijn heel het jaar door aanwezig, maar pas bij temperaturen boven de 10° C worden ze actief.

U kunt op een aantal manieren de kans op een beet van een teek verminderen.
• Draag gesloten schoenen.
• Doe een lange broek aan en stop uw broekspijpen in uw sokken.
• Draag lichtgekleurde kledij met lange mouwen.
• Teken kruipen vaak op het hoofd van een kind; laat hen daarom een pet dragen als extra bescherming.
• Vermijd contact met struikgewas en hoog gras, blijf zoveel mogelijk op de paden.
• Gaat u naar een (natuur)gebied waar veel teken voorkomen, dan kunt u de huid insmeren met insectenwerende middelen op basis van 40% DEET. Die bieden slechts tijdelijk bescherming. Wees extra voorzichtig bij kinderen en gebruik bij hen enkel een product met maximaal 20% DEET. Lees aandachtig de bijsluiter.
• Vermijd zo mogelijk dichte begroeiing en struikgewas, want hier bevinden zich de teken meestal voordat ze vallen en of zich hechten aan mens of dier.
• Controleer na werkzaamheden in de tuin of een uitstapje in bos en natuur uw lichaam en uw kleding op teken. Controleer ook op de moeilijk zichtbare plekken.

Wie loopt extra risico om besmet te raken?
Iedereen kan via een tekenbeet besmet raken en de ziekte van Lyme krijgen.
• Mensen die voor hun werk veel in het groen zijn zoals boswachters of hoveniers en militairen, lopen meer risico op tekenbeten.
• Mensen die veel recreëren in het groen (zoals wandelaars en kampeerders)
• Kinderen (door buitenspelen).

De bacterie Borrelia burgdorferi is de meest voorkomende ziekmakende bacterie die in België door teken wordt overgedragen. Als de teek besmet is met die bacterie, kunt u de ziekte van Lyme krijgen. Uit gegevens van het Referentiecentrum voor Borrelia burgdoferi blijkt dat in ons land jaarlijks ongeveer 500 mensen besmet worden.
De kans dat u na een tekenbeet de ziekte van Lyme krijgt is echter zeer klein: men schat dat in België maximaal 1 à 5% van de mensen met een tekenbeet de ziekte van Lyme krijgt. Ten eerste is slechts een klein deel van de teken bij ons besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme overbrengt. Ook wanneer de teek besmet is, is het niet zeker dat u de ziekte krijgt. Daarvoor moet de teek minstens 12 tot 24 u op de huid gezeten hebben. Het is dus van groot belang om de teek zo snel mogelijk op de correcte manier te verwijderen.

• Centraal-Europa
In Centraal-Europa (Oostenrijk, Zwitserland, Zuid-Duitsland, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Polen, ex-Joegoslavië, ex-USSR, Bulgarije, Roemenië, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije …) kunnen de teken ook besmet zijn met een virus dat ontsteking van de hersenvliezen en/of van het hersenweefsel kan veroorzaken. Gelukkig kunt u zich laten vaccineren tegen dat virus. Tegen Borrelia is er geen vaccin beschikbaar

Bronnen
www.zorg-en-gezondheid.be/teken.aspx

BRON: Maandblad KBOF De Witte Spreeuwen februari 2020
BRON: Maandblad KBOF De Witte Spreeuwen februari 2020
BRON: Maandblad KBOF De Witte Spreeuwen februari 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *