Tongerse slechtvalken verorberen jaarlijks zo’n 200 stadsduiven

Tongerse slechtvalken verorberen jaarlijks zo’n 200 stadsduiven

Ongeveer negentig procent van het dieet van de Tongerse slechtvalken bestaat uit stadsduiven, zo blijkt uit onderzoek. “In combinatie met voer dat steriel maakt, blijken slechtvalken dus een diervriendelijke manier om overlast van stadsduiven aan te pakken”, concluderen de onderzoekers.

Drie jaar zit er nu al een koppel slechtvalken in een broedhok bovenin de toren van de Tongerse basiliek. De Ringgroep 03 van Tongeren volgt jaarlijks de jonge slechtvalken op en gaat, nadat de jongen zijn uitgevlogen, de vuiligheid in de toren opruimen. Meteen worden ook de prooiresten meegenomen om te analyseren wat de slechtvalk precies eet. “Geen plezierig werk. Het is vooral een sorteren van schedeltjes en pluimen om dan te determineren wat ze hebben gegeten. En dat zijn toch voor bijna 90 procent duiven. Bij een nest met vier jongen gaat dat toch al om ruim 200 duiven per jaar. Vooral stadsduiven, maar ook wel reisduiven en soms al eens een houtduif. Al zaten er dit jaar opmerkelijk minder reisduiven bij. Vermoedelijk had dat te maken met de ophokplicht”, vertelt Carine Richerzhagen, onderzoekster en vrijwilliger van het K.B.I.N. (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen). Zij onderzocht de resten samen met Eddy Colson.“Bij een nest met vier jongen pakt zo’n vrouwtje toch al snel 200 duiven per jaar. ”CARINE RICHERZHAGEN, EEN VAN DE ONDERZOEKERS.

Dood door de slag

De dikke vette duiven worden vooral door de vrouwtjes gegrepen. De minder forse mannetjes gaan voor de iets kleinere prooi. “De slechtvalk heeft een zeer specifieke manier van jagen. Hoog in de lucht zoeken ze een prooi en storten zich dan letterlijk op hun ‘brok’ eten. De beestjes zijn meestal al dood door de slag. Daarom zeggen wij ook altijd dat een slechtvalk de prooi ‘slaat’. Het eten wordt bijna altijd meegenomen naar het nest waar het dan wordt opgegeten. En zo weten wij dus wat ze eten.”

Minder fors

Omdat de mannetjes een pak minder fors zijn dan hun partner – ze zijn gemiddeld 300 gram lichter – brengen zij minder grote prooien mee naar het nest. “Pimpelmezen, appelvinken, putters, koperwieken, groenlingen en spreeuwen zitten er altijd bij. Elk jaar zit er ook het kadaver van een kievit en een grote bonte specht tussen. En dit jaar zaten er ook voor de eerste keer een gierzwaluw, een kuifeend en een wintertaling tussen. Sommige van die soorten doen het minder goed. Dat klopt. Maar dat die vogels gepakt worden door een slechtvalk is onvermijdelijk. Dat hoort bij de natuur. Het goede nieuws is dat ze het vaakst stadsduiven doden.”

Hospitaal

Al zullen het niet meer de slechtvalken van de basiliek zijn die vanaf volgende lente de overlast door duiven helpen aanpakken. “De toren wordt gerestaureerd. En waar slechtvalken ongevoelig zijn voor wat er onder hun gebeurt, zijn ze dat des te meer voor wat er zich boven hun afspeelt. Bedoeling is dat er op de basiliek een uitkijkplatform komt. En dan wordt de toren ongeschikt voor slechtvalken. Wij gaan daarom, voor het nieuwe broedseizoen begint, samen met de milieudienst Tongeren, een broedhok plaatsen op het dak van het ziekenhuis. Dat is ook een hoog punt. En dan maar hopen dat er zich een nieuw of hetzelfde koppel in komt nestelen. Eten hebben ze in ieder geval al. Want aan het station zit er ook een zwerm stadsduiven.“

BRON: HET BELANG VAN LIMBURG 30 oktober 2020

BRON: De Witte Spreeuwen maandblad KBOF november 2019
BRON: De Witte Spreeuwen maandblad KBOF november 2019

BRON: De Witte Spreeuwen maandblad KBOF november 2019
BRON: De Witte Spreeuwen maandblad KBOF december 2019
BRON: De Witte Spreeuwen maandblad KBOF december 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *