Twee kerkuiltjes uit schoorsteen gered

Twee kerkuiltjes uit schoorsteen gered

Twee kerkuiltjes zijn maandagvoormiddag uit een schoorsteen in Vechmaal gehaald. De bewoners hadden alarm geslagen omdat ze al een tijdje gekrijs vanuit een schoorsteen hoorde. Er moest een gat in de zolder worden gemaakt om de jongen uit hun nest te halen.

De bewoners hadden zondagavond naar Animal Rescue vzw gebeld omdat ze niet wisten waar het geluid vandaan kwam. “Ik ging de situatie bekijken. En toen ik het geluid hoorde, besefte ik dat het om een kerkuil ging. Maar het weer was te slecht om op het dak te kruipen. Daarom gingen we maandag samen met de brandweer van Tongeren opnieuw ter plaatse”, zegt Matthieu Helleputte van de vzw.

Boven in de schoorsteen waren duidelijk de resten van een nest te zien. Alleen er was geen levend wezen te bespeuren. “Uiteindelijk werd beslist om op zolder een opening in de schoorsteen te maken en zo stootten we op een nest met twee flink doorvoede kerkuiljongen. Hun ouders wisten zich dagelijks door de schoorsteen te wurmen om de kids van eten te voorzien.” De twee jonge kerkuilen werden meegenomen. “We gaan ze maandagavond met hun ouders proberen te herenigen. Als dat niet lukt, brengen we ze naar het Natuurhulpcentrum.”

Transport

Matthieu Helleputte leerde de stiel bij het centrum uit Oudsbergen. “Daar besefte ik dat hier in Zuid-Limburg tijd werd om iets te ondernemen voor de wilde dieren in nood. En drie weken na de start van de vzw blijkt dat al. We hebben al een 30-tal interventies gedaan. Een koe uit een gracht gehaald, kerkuilen gered, enzovoort”, vertelt Helleputte. De bedoeling van zijn vzw is vooral de wilde dieren te helpen en waar nodig te transporteren naar opvangcentrum of asielen.

BRON: Het Belang van Limburg 01 oktober 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *