USUTUVIRUS EIST SLACHTOFFERS BIJ VERSCHILLENDE VOGELSOORTEN

USUTUVIRUS EIST SLACHTOFFERS BIJ VERSCHILLENDE VOGELSOORTEN

Het usutuvirus houdt onder onze inheemse vogels opnieuw lelijk huis. In de verschillende Vlaamse vogelopvangcentra zijn intussen honderden slachtoffers  vooral merels  gemeld. “Maar er zijn ook groenlingen, kraaiachtigen en zanglijsters besmet. Dat is zorgwekkend omdat sommige van deze soorten niet zo talrijk voorkomen”, zegt Gerald Driessens van Natuurpunt. Welke impact het virus op ons vogelbestand gaat hebben, is nog moeilijk te voorspellen.

Vorig jaar, in augustus 2016, brak het usutuvirus een eerste keer uit in Vlaanderen. Het zwaartepunt van de besmetting lag toen in Limburg en de Antwerpse Kempen. Dit jaar lijkt het opnieuw prijs te zijn. In het Natuurhulpcentrum is al een tachtigtal slachtoffers opgevangen. “Het merendeel merels, maar er waren voor het eerst symptomen waarneembaar bij andere soorten, de groenlingen meer bepaald. Het jammere is dat we voor de slachtoffers weinig kunnen doen. Binnen de 24 uur zijn ze dood”, zegt Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum. “Bovendien wordt hier maar een klein gedeelte binnengebracht. Dit is maar het topje van de ijsberg.”Gerald Driessens van Natuurpunt vertelt een gelijklopend verhaal. “Eind juli kregen we in de gaten dat er een nieuwe uitbraak op til was. Maar dit keer is de impact van het virus veel meer verspreid. In heel Vlaanderen is het aan het uitbreiden.”Zolang er geen oplossing voorhanden is, kan het virus lelijk huishouden. Dat merkte men bij Natuurpunt al duidelijk bij de vorige vogeltellingen. “En bij de volgende editie in februari 2018 gaan we het effect van het virus nog meer zien.”

Steekmug

De boosdoener in dit hele verhaal is de steekmug. Die zorgt voor de overdracht. Omdat het muggenseizoen nog even duurt, vrezen kenners dat deze nieuwe uitbraak een desastreuzer effect gaat hebben dan vorig jaar. “Ik vermoed dat we moeten leren leven met dit virus en dat het om de zoveel jaar weleens opnieuw de kop opsteekt. Intussen weten we dat vogels resistent kunnen worden voor het virus, alleen is die immuniteit slechts van korte duur. Steekmuggen uitroeien is geen optie. Dan zouden we het voedsel van te veel vogels wegnemen”, duidt Driessens.Natuurpunt en Vogelbescherming Vlaanderen roepen op om slachtoffers te melden via waarnemingen.be en ze binnen te brengen in een van de vogelopvangcentra.

BRON: HET BELANG VAN LIMBURG

BRON: BEC nr 3 2018
BRON: BEC nr 3 2018
BRON: Maandblad AOB De Vogelwereld februari 2020
BRON: Maandblad AOB De Vogelwereld februari 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *