Veren van slechtvalk verbrand door hitte van torens op industrieterrein

Veren van slechtvalk verbrand door hitte van torens op industrieterrein

Een slechtvalk wacht een lange revalidatieperiode in het Natuurhulpcentrum. De roofvogel was over een steekvlam van een industrietoren in Geleen (Nederland) gevlogen en verbrandde een deel van zijn vleugel.

Het is niet de eerste keer dat bij Sil Janssen een vleugellamme slechtvalk wordt binnengebracht omdat de vogel zich te dicht bij een schoorsteen van een bedrijf had gewaagd. “Ook hier in Genk is het al gebeurd. Hoogstwaarschijnlijk worden de vogels ’s nachts door het licht aangetrokken. En als ze net overvliegen wanneer er hitte uitkomt, raken de vleugels door de vlam verschroeid. Vliegen is dan onmogelijk. Ze vallen pardoes naar beneden. Ook dit mannetje werd op de grond gevonden”, legt Janssen uit.

Broedseizoen

Het mannetje maakt waarschijnlijk deel uit van een koppel. “Het vrouwtje zit momenteel op de eieren terwijl haar man eten aan het zoeken was. Dat broedsel is verloren. Alleen kan een vrouwtje geen kuikens grootbrengen. Simpelweg omdat dit mannetje tegen een lange revalidatie aankijkt. Dit is voor enkele maanden tot zelfs een dik jaar. Het is afhankelijk van hoe de nieuwe veren aangroeien. De groei van die nieuwe veren gaan we wel stimuleren door de pennen van de verbrande veren uit te trekken. Hierdoor beginnen nieuwe veren wat sneller terug te groeien, maar ook dat zal sowieso enkele maanden duren. Een andere optie is om enkele veren te transplanteren. Maar een hele vleugel is heel moeilijk en we moeten ook het materiaal beschikbaar hebben. Veren van een andere slechtvalk dus. En dat is niet zo evident”, besluit Janssen.

BRON: HET BELANG VAN LIMBURG 03 APRIL 2019

BRON: De Witte Spreeuwen november 2018

BRON: De Witte Spreeuwen november 2018

BRON: De Witte Spreeuwen november 2018

BRON: De Witte Spreeuwen december 2018

BRON: De Witte spreeuwen december 2018

BRON: Natuurgids voor de vogels van Europa door Y. Letouzey en E.Leo Nederlandse bewerking door Dra. C. Van Den Toren uitgegeven door J.M. Meulenhoff-Amsterdam Zuid-Nederlandse Uitgeverij N.V. Antwerpen in 1962

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *