Vlaanderen telt dit weekend massaal vogeltjes in de tuin

Vlaanderen telt dit weekend massaal vogeltjes in de tuin

Met bijna 34.000 Vlamingen was de editie 2018 van het Grote Vogeltelweekend van Natuurpunt al top. Het is aan de vogeltellers die dit weekend inventariseren wat er zoal in hun tuin rondvliegt om dit jaar het record van 622.349 getelde vogels van vorig jaar te laten sneuvelen. Grote vraag is of ‘koning’ huismus de eerste positie opnieuw inneemt of het koolmeesje zijn eerste plek van 2018 bevestigt. Maar niet minder belangrijk is dat op die manier elke Vlaamse tuineigenaar aan de inventarisatie van de vogels bijdraagt. “Zo krijgen wij een vrij scherp beeld van de grote trends”, zegt Lot Vanderoye, campagnecoördinator bij Natuurpunt. Zij overloopt de top 10 van de meest gespotte tuinvogels in 2018 en geeft daarbij nog wat tips hoe ze te herkennen.

1

(56.251) (13,5 – 15 cm)

Koolmees

Vind je vaak op de voedertafel. Deze vogel heeft een zwart kopje en een gele borst met daarop overlangs een zwarte band. Deze band is bij de mannetjes breder en langer. Het is een onbevreesd vogeltje. 

2

(53.881) (14 – 16 cm)

Huismus

Het mannetje heeft een korte dikke snavel, een zwart rond oog en een bleke wang. Het vrouwtje is lichtbruin en heeft een opvallende streep achter het oog. Mussen zijn vaak in groep. De huismus zit vooral in de buurt van de huizen. In meer dan de helft van de tuinen werd deze soort gespot. Toch daalt deze vogel jaar op jaar in aantal en blijkt het een langetermijnverliezer.

3

(49.894) (30 – 34 cm)

Kauw

Is de kleinere versie van een kraai en heeft een grijze nek en wit-blauwe ogen. Deze sociale vogels zijn vaak in groep en zoeken op de grond naar voedsel. Een weetje: kauwen zoeken al een partner lang voor ze geslachtsrijp zijn. De band tussen de twee duurt een leven lang en de twee zijn bijna onafscheidelijk. Zelfs in groep kan je de afzonderlijke paartjes door hun gedrag herkennen.

4

(49.504) (14 – 16 cm)

Vink

Het mannetje heeft twee witte vleugelstrepen met een grijzig kopje. De vrouwtjes hebben ook de vleugelstrepen maar zijn minder opvallend dan mannetjes. Ze worden vaak met de vrouwelijke huismus verward. In de winter zakken de vinken naar de tuinen af en zoeken ze op de grond naar zaden die door de andere vogels op de voedertafel werden gemorst.

5

(43.256) (10,5 – 12 cm)

Pimpelmees

De pimpelmees is kleiner dan de koolmees en heeft een kobaltblauwe kruin, staart en vleugels die duidelijk afsteken tegen het geel van zijn onderkant. Het verschil tussen mannetje en vrouwtje is moeilijk waar te nemen. Ze bezoeken vaak de voedertafel

6

(41.887) (38 – 43 cm)

Houtduif

Het is de grootste duif met een witte vlek in de nek en een witte streep in de vleugels. Deze vogel zoekt naar voedsel op de grote voedseltafel

7

(34.480) (31 – 34 cm)

Turkse Tortel

Deze vrij kleine duif heeft een licht beigegrijs verenkleed, met een zwart nekbandje en een contrasterende zwarte iris. De staart is van onderen voor de helft wit.

8

(29.962) (23,5 – 29 cm)

Merel

Bij de merel is het verschil tussen het mannetje (zwart verenkleed, oranje snavel en oogrand) en het vrouwtje (bruin verenkleed) makkelijk te zien. Je ziet ze vaak voedsel zoeken op de grond, op kort gemaaid gazon of tussen de afgevallen bladeren.

9

(23.637) (40 – 51 cm)

Ekster

De ekster is met zijn opvallend zwart-witt verenkleed en een lange glanzende staart een van de gemakkelijkst te herkennen vogels. Het is een nieuwsgierige alleseter die bij gevaar als eerste alarm luid.

10

(21.120) (19 – 22 cm)

Spreeuw

Het verenkleed van de spreeuw is glanzend zwart met, vooral in de zon, een weerschijn van bronsgroen en verschillende variaties purper. In de winter is het verenkleed duidelijker gespikkeld dan in de zomer. De spikkels op de buik verdwijnen door de zon. Spreeuwen kunnen erg luidruchtig zijn.

Tips om vogels te lokken

  • vul een voedertafel
  • biedt proper drinkwater aan
  • maak een plek op de grond sneeuwvrij en voorzie vlakbij beschutting
  • leg brood, kaasresten, fruitschillen en klokhuizen op de grond
  • hang vetbollen en slingers met ongezouten pinda’s in de struiken en bomen

BRON: HET BELANG VAN LIMBURG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *