Wilde Cichorei ( Cichorium intybus)

Wilde Cichorei ( Cichorium intybus)

Cichorei is misschien wel het mooiste wilde kruid vanwege haar prachtige hemelsblauwe bloemen. Het is een geneeskruid en een wilde groente. De oude Egyptenaren en Romeinen aten de cichorei al als groente of in salades. Gecultiveerd kennen we cichorei allemaal als witlof (cichorium foliosum) en andijvie (cichorium endivia).
Cichorei was al ten tijde van Napoleon een bekende vervanger van koffie. Hier werd de gedroogde en geroosterde wortel vooral in de Tweede Wereldoorlog gebruikt voor surrogaatkoffie. Uiteraard mist deze koffie zowel de voor-als de nadelen van cafeïne.

Met het opvallende uiterlijk is het niet verwonderlijk dat cichorei ook altijd een belangrijk magisch kruid is geweest. Men geloofde bijvoorbeeld dat een cichorei zwijgend uitgegraven op Sint Jacobsdag (25 juli) met behulp van een hertengewei of gouden munt,  geluk, liefde en kracht zou geven. Men zou onkwetsbaar worden voor steken en kogels, kettingen kunnen verbreken, verborgen schatten kunnen vinden, zich onzichtbaar kunnen maken, sloten kunnen openen of liefde naar zich toe kunnen trekken.
Symbolisch staat de cichorei vaak voor het verdriet om een verloren liefde door dood of ontrouw.

Geneeskrachtig helpt de thee van de wortel of het bloeiende kruid tegen winderigheid en een vol gevoel, als deze klachten voortkomen uit een te geringe productie van spijsverteringssappen.  De thee smaakt bitter, maar wekt de eetlust op, activeert de lever en stimuleert de galafscheiding. Het werkt versterkend op het lichaam.

Cichorei groeit door heel Europa in velden, bermen,wegen en dijken .De geslachtsnaam cichorium  is wellicht van Egyptische oorsprong, (kehsher) . De Nederlandse naam is waarschijnlijk hiervan afgeleid. Dit plantje, klein in het voorjaar, kan tot 2 meter hoog worden in de zomer, waarvan we i september de zaden kunnen oogsten. De plant is bovenaan sterk vertakt en bezet met zacht lichtblauwe bloempjes. Wilde cichorei bevat bitterstof o-inuline, looistoffen, suiker en vitaminen. Al deze stoffen zijn eetlust opwekkend, bloedzuiverend, maag versterkend, tonisch,urine drijvend en laxerend. Bovendien verlagen ze de bloedsuikerspiegel. Cichorei is een goed middel tegen leveraandoeningen, gal- en nierstenen en bij ontstekingen van de urinewegen.We kunnen vanaf september de plant in zijn geheel in de volière plaatsen. De zaden zijn pas rijp als de stengels verdorren. Groenvinken, kneus, distelvinken, fraters,barmsijzen, cini’s, goudvinken,kruisbekken, appelvinken en sijzen lusten de zaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *